Nyttig veckomeny
Få hjälp att planera din vardag
I maten vi äter finns näringsämnen av olika slag. Vissa av dem; protein, fett och kolhydrater, ger oss även energi och kallas därför för energigivande näringsämnen. Här reder vi ut vad allt betyder och vad det gör för våra kroppar.
Utöver protein, fett och kolhydrater finns vitaminer och mineraler, ämnen som vi behöver i små mängder och som inte ger oss energi.För en frisk människa ger vanligen en väl sammansatt och varierad kost i rätt mängd alla de näringsämnen som kroppen behöver. Vid de flesta recepten på ica.se framgår det hur mycket energi som finns i rätten, hur fördelningen mellan de energiviande näringsämnena ser ut samt hur mycket salt som finns i rätten. Därför kan det vara på sin plats med en liten grundläggande näringslära för dig som vill veta mer.
Människan behöver energi för all fysisk aktivitet och för kroppens funktioner, t ex andning, cellförnyelse, och hjärtslag. Genom att äta mat med kolhydrater, fett och protein så förses kroppen med energi när dessa ämnen på olika sätt omvandlas till för kroppen användbar energi. Energi mäts i enheterna kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). Hur stort energibehovet hos en människa är beror på flera saker, t ex kön, vikt och fysisk aktivitet, och med hjälp av schablonmässiga formler kan det individuella behovet beräknas.
Läs också: Hur påverkar socker kroppen?
För att få en känsla av hur en måltid är sammansatt så kan man titta på fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein. Antingen kan man helt enkelt bara beräkna hur stor andel av rätten som respektive ämne står för eller så kan man beräkna hur stor del av rättens totala energiinnehåll som kommer från respektive näringsämne. I det sistnämnda så är det den s k energiprocenten (E%) man beräknar Här följer ett exempel.
En rätt ger följande per portion:
494 kcal
52,1 g kolhydrater
14,7 g fett
36,5 g protein
Enligt det första sättet att räkna så får man fram följande:
Totalt: 52,1+14,7+36,5=103,3 g
Kolhydrater står för 52,1/103,3=50,4%
Fett: 14,7/103,3=14,2%
Protein: 36,5/103,3=35,3%
Det är på ovanstående sätt som fördelningen är angiven i recepten på ica.se
Vill man istället titta på fördelningen av energin (E%) så måste man först beräkna hur mycket energi som varje näringsämne ger och som framgår ovan så är det olika mycket beroende på om det är kolhydrater, fett eller protein. I vårt exempel får vi fram följande.
Kolhydrater: 52,1 g x 4 kcal/g = 208,4 kcal
Fett: 14,7x9=132,3 kcal
Protein: 36,5x4=146 kcal
Kolhydrater: 208,4/494=42,2 E%
Fett: 132,3/494=26,8 E%
Protein: 146/494= 29,6 E%
Det framgår tydligt att de olika sätten att räkna på ger två helt olika resultat.
Vitaminer delas in i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga är A, D, E och K och behöver fett för att kunna tas upp i kroppen. De kan lagras en tid i kroppen. De vattenlösliga vitaminerna är B och C och kan inte lagras i kroppen, därför behöver de finnas i kosten mer frekvent.
Mineraler som exempelvis järn, selen, magnesium, zink, kalium och kalcium behövs för flera olika funktioner i kroppen och äter du varierat så får du troligen i dig dem i tillräcklig mängd via maten.
I salt finns natrium, ett ämne som är livsviktigt för flera av kroppens funktioner men som bara behövs i liten mängd. Ett för stort intag av natrium kan leda till ett förhöjt blodtryck och därmed risk för andra sjukdomar. Den allra största källan till natrium är salt som vi saltar på maten och i hel- och halvfabrikat som vi äter, t ex bröd och charkprodukter såsom korv och påläggsmat.
Idag äter de allra flesta för mycket salt. Rekommendationen är max 6 g salt per dag (3-4g för barn 2-10 år), vilket motsvarar 2,4 g natrium. Det gäller alltså att hålla nere på saltandet på maten.
Läs också: Detta gör saltet med din kropp
Få hjälp att planera din vardag
Vad räknas egentligen som socker i näringsdeklarationen? Här reder vi ut begreppen!
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket?
Visste du att äpplen är proppfulla med ämnen som kan motverka bla diabetes och cancer?