Långkokt lammstek i olivolja

Mästerligt recept på långkokt lammstek i olivolja! Köttet blir utsökt med smaker av vitlök, citron, örter och kanel. Serveras med stomp med soltorkade tomater.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2013

Gör så här
05:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1430 KJ / 340 kCal
Fett15 g
Kommentarer
27 stHej, kan man använda receptet även för lammstek utan ben?
Rolf
Hej Rolf! Det går bra, tillagningstiden kommer dock att bli lite kortare. Använd termometer för bäst resultat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Fantastiskt gott! Men jag tycker kanelstången ger en konstig smak, så den tar jag alltid bort
Anders
Njä, detta var inte så speciellt. Vi tyckte alla att det blev lite beskt (hade absolut inte med några vita delar av citrusskalet) och inte så smakrikt. Stompen var okej, men inget speciellt. Vi kommer inte laga detta igen.
Veronica
Ett fantastiskt recept. Tre små lammstekar utan ben fick plats i den stora gjutjärnsgrytan vi använde. Köttet låg så trångt att vi lät bli att binda upp det. Gjorde dubbel sats kryddblandning till 3,2 kg befritt kött. Nästa gång gör jag tredubbel sats till den mängden. Fick salta lite extra. Vi lät grytan stå inne drygt 4h. Ingen fara om temperaturen går upp, köttet är oerhört saftigt ändå.
Filippa
Hur kan 1.5 kg lammstek med ben motsvaras av totalt 2-3 kg utan ben i receptberäkningen för 6 personer?!
Jenny
Hej, jag blev förvirrad av följande instruktion och undrar vad som menas: ”Ställ in i ugnen i ca 5 timmar eller tills steken har en innertemperatur på 60-70°C. ” Det är i min värld två olika instruktioner i samma mening. Jag kollade efter två timmar och då visade tempen 82 grader så då avslutade jag det hela. Det blev i och för sig väldigt gott men köttet var då inte alls så poröst som jag hade väntat mig dvs att det skulle falla isär när man satte gaffeln i, så som vid pulled pork t ex. Hade det blivit så poröst (och inte torrt) om jag låtit det så i ugnen ytterligare tre timmar? I så fall hade väl steken blivit 125 grader precis som ugnsvärmen ....? //Elvy
Elvy
Vansinnigt gott. Skippade kanelen, dock. Skopade upp olja och mjukstekte 2 gula lökar i den. Den mjuka löken vände jag ner i potatisstomp. Och så lite olja på alltihopa. En höjdare som kommer att gå i repris.
Lisa
Väldigt gott!!! Ingen koftasmak utan fräscht och mört! Påskmiddagen räddad.
Karin
en underbar lammrätt. har tillagat den flera gånger.MEN: i buffe hade ni med ett tecept på potatissomp. ett måste till grytan. har ni inte receptet så delar jag gärna med mig. hälsn.jan i halmstad
Jan
Hej Jan! Tack för din kommentar, roligt att du gillar lammsteken och stompet. Vi har nu uppdaterat receptet med en länk till receptet med potatisstomp. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Har precis vänt på köttet.. Doftar ljuvlig.. Har olja så att det täcker nästan hela steken
Ermin