Långkokt lammstek i olivolja

Betyg 4.2 av 5.50 personer har röstat
Receptet har 27 kommentarer
Långkokt lammstek i olivolja

Mästerligt recept på långkokt lammstek i olivolja! Köttet blir utsökt med smaker av vitlök, citron, örter och kanel. Serveras med stomp med soltorkade tomater.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2013

Långkokt lammstek i olivolja

Ingredienser

6 portioner
2 1/2 kg lammstek med ben (2,5 kg motsvarar 2 lammstekar utan ben à 1-1 1/2 kg)
1 apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk timjan
1 kvist rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
ca 5 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
flingsalt

Gör så här

05:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

27 st
  • Hej, kan man använda receptet även för lammstek utan ben?

    Rolf

    Hej Rolf! Det går bra, tillagningstiden kommer dock att bli lite kortare. Använd termometer för bäst resultat. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Fantastiskt gott! Men jag tycker kanelstången ger en konstig smak, så den tar jag alltid bort

    Anders

  • Njä, detta var inte så speciellt. Vi tyckte alla att det blev lite beskt (hade absolut inte med några vita delar av citrusskalet) och inte så smakrikt. Stompen var okej, men inget speciellt. Vi kommer inte laga detta igen.

    Veronica

  • Ett fantastiskt recept. Tre små lammstekar utan ben fick plats i den stora gjutjärnsgrytan vi använde. Köttet låg så trångt att vi lät bli att binda upp det. Gjorde dubbel sats kryddblandning till 3,2 kg befritt kött. Nästa gång gör jag tredubbel sats till den mängden. Fick salta lite extra. Vi lät grytan stå inne drygt 4h. Ingen fara om temperaturen går upp, köttet är oerhört saftigt ändå.

    Filippa

  • Hur kan 1.5 kg lammstek med ben motsvaras av totalt 2-3 kg utan ben i receptberäkningen för 6 personer?!

    Jenny

  • Hej, jag blev förvirrad av följande instruktion och undrar vad som menas: ”Ställ in i ugnen i ca 5 timmar eller tills steken har en innertemperatur på 60-70°C. ” Det är i min värld två olika instruktioner i samma mening. Jag kollade efter två timmar och då visade tempen 82 grader så då avslutade jag det hela. Det blev i och för sig väldigt gott men köttet var då inte alls så poröst som jag hade väntat mig dvs att det skulle falla isär när man satte gaffeln i, så som vid pulled pork t ex. Hade det blivit så poröst (och inte torrt) om jag låtit det så i ugnen ytterligare tre timmar? I så fall hade väl steken blivit 125 grader precis som ugnsvärmen ....? //Elvy

    Elvy

  • Vansinnigt gott. Skippade kanelen, dock. Skopade upp olja och mjukstekte 2 gula lökar i den. Den mjuka löken vände jag ner i potatisstomp. Och så lite olja på alltihopa. En höjdare som kommer att gå i repris.

    Lisa

  • Väldigt gott!!! Ingen koftasmak utan fräscht och mört! Påskmiddagen räddad.

    Karin

  • en underbar lammrätt. har tillagat den flera gånger.MEN: i buffe hade ni med ett tecept på potatissomp. ett måste till grytan. har ni inte receptet så delar jag gärna med mig. hälsn.jan i halmstad

    Jan

    Hej Jan! Tack för din kommentar, roligt att du gillar lammsteken och stompet. Vi har nu uppdaterat receptet med en länk till receptet med potatisstomp. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Har precis vänt på köttet.. Doftar ljuvlig.. Har olja så att det täcker nästan hela steken

    Ermin

Näringsvärde per portion

Energi1430 KJ / 340 kCal
Fett15 g

Testa liknande recept

  • Stifado (kryddig grekisk gryta)
    Betyg 3.9 av 5.229 personer har röstat
    Receptet har 35 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lammstek
    Betyg 2.4 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lammgryta med fikon och mandlar
    Betyg 2.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Surkål med fläsklägg och bratwurst
    Betyg 2.6 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Koka fläsklägg med ben
    Betyg 3.5 av 5.278 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad