Långkokt lammstek i olivolja

Betyg 4.2 av 5.
47 personer har röstat
24
Långkokt lammstek i olivolja

Mästerligt recept på långkokt lammstek i olivolja! Köttet blir utsökt med smaker av vitlök, citron, örter och kanel. Serveras med stomp med soltorkade tomater.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2013

Långkokt lammstek i olivolja

Ingredienser

6 portioner
2 1/2 kg  lammstek med ben (2,5 kg motsvarar 2 lammstekar utan ben à 1-1 1/2 kg)
1   apelsin
1   citron
4   vitlöksklyftor
10   kvistar färsk timjan
1   kvist rosmarin
1   kanelstång
4   lagerblad
ca 5 dl  olivolja
1 tsk  salt
1 tsk  svartpeppar
flingsalt

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Lammstek med ben ser extra läckert ut, men smakmässigt går det lika bra att ta urbenade stekar. Lammstek med ben som har fettkappan kvar gnids in med 1 dl salt. Efter 1 timme, när saltet lösts upp, torkas steken av väl och kryddas enligt receptet.

Köttet kan lagas i förväg och sedan värmas med ugnsfolie i ca 1 timme i 125°C.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
47 personer har röstat

Kommentarer

Ett fantastiskt recept. Tre små lammstekar utan ben fick plats i den stora gjutjärnsgrytan vi använde. Köttet låg så trångt att vi lät bli att binda upp det. Gjorde dubbel sats kryddblandning till 3,2 kg befritt kött. Nästa gång gör jag tredubbel sats till den mängden. Fick salta lite extra. Vi lät grytan stå inne drygt 4h. Ingen fara om temperaturen går upp, köttet är oerhört saftigt ändå.

Filippa

2023-04-09

Hur kan 1.5 kg lammstek med ben motsvaras av totalt 2-3 kg utan ben i receptberäkningen för 6 personer?!

Jenny

2022-04-10

Hej, jag blev förvirrad av följande instruktion och undrar vad som menas: ”Ställ in i ugnen i ca 5 timmar eller tills steken har en innertemperatur på 60-70°C. ” Det är i min värld två olika instruktioner i samma mening. Jag kollade efter två timmar och då visade tempen 82 grader så då avslutade jag det hela. Det blev i och för sig väldigt gott men köttet var då inte alls så poröst som jag hade väntat mig dvs att det skulle falla isär när man satte gaffeln i, så som vid pulled pork t ex. Hade det blivit så poröst (och inte torrt) om jag låtit det så i ugnen ytterligare tre timmar? I så fall hade väl steken blivit 125 grader precis som ugnsvärmen ....? //Elvy

Elvy

2022-02-07

Näringsvärde per portion

Energi1430 KJ / 340 kCal
Fett15 g

Testa liknande recept

Lammstek
Betyg 2.4 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Stifado (kryddig grekisk gryta)
Betyg 3.8 av 5.
202 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar
Betyg 4.4 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kokt rimmad fläsklägg med rotmos
Betyg 3.4 av 5.
258 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Långkokt högrev
Betyg 2.4 av 5.
378 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lammstek i ugn
Betyg 3.7 av 5.
125 personer har röstat
Över 60 min att tillaga