Fondue
Middagsbjudningen blir festlig och rolig om gästerna själva får fritera grönsaker och kött! Följ detta recept på klassisk oljefondue och skär kött, korvar, paprika och champinjoner i bitar. Ställ fram några läckra såser och syltlök på bordet.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2011
Ingredienser
4 portioner
ca 700 g mört och välputsat kött helst filé av nöt, gris eller kyckling
ca 500 g korv t.ex lammkorv och/eller chorizo
1 gul paprika
1 röd paprika
8 - 9 schalottenlökar
1 paket bacon (à 140 g)
1 1/2 l neutral olja t.ex solrosolja
ca 16 champinjoner
cornichoner och syltlök till servering
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på korvarna för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. (Observera att För alla-texten inte gäller serveringsförslagen).
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: väljer du kyckling istället för nötkött minskar klimatpåverkan med över 50%. Detta leder till en 60% minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
En mustig buljong, se receptet Buljong är ett gott alternativ till den klassiska oljefonduen.
Tips
Doppa lagom mycket i grytan så svalnar inte oljan av för mycket.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3129 KJ / 748 kCal
Fett45 g
Salt4.4 g
Kolhydrater13 g
Protein72 g
Kommentarer