Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Fondue

Middagsbjudningen blir festlig och rolig om gästerna själva får fritera grönsaker och kött! Följ detta recept på klassisk oljefondue och skär kött, korvar, paprika och champinjoner i bitar. Ställ fram några läckra såser och syltlök på bordet.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 2–3 cm stora bitar. Skär korvarna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i hälften. Rulla ihop baconskivorna.
  2. Mät upp oljan i en fonduegryta. Oljan ska nå 6–7 cm upp från grytans botten. Ställ grytan på spisen och hetta upp oljan till 180°C. Har du ingen termometer så testa med en bit ljust bröd. Det ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  3. Duka fram kött, korvar, bacon, grönsaker, champinjoner, cornichoner, syltlök, sallad och såser (Egen majonnäs som bas, Tartarsås, Paprikamajonnäs med chili och Örtyoghurtsås) på bordet. Låt var och en fritera sina bitar i oljan.

En mustig buljong, se receptet Buljong är ett gott alternativ till den klassiska oljefonduen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på korvarna för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. (Observera att För alla-texten inte gäller serveringsförslagen).

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: väljer du kyckling istället för nötkött minskar klimatpåverkan med över 50%. Detta leder till en 60% minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Doppa lagom mycket i grytan så svalnar inte oljan av för mycket.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 700 g mört och välputsat kött helst filé av nöt, gris eller kyckling
  • ca 500 g korv t.ex lammkorv och/eller chorizo
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 9 schalottenlökar
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 1 1/2 l neutral olja t.ex solrosolja
  • ca 16 champinjoner
  • cornichoner och syltlök till servering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3129 kJ / 748 kCal