Enkla recept på nudlar
Slurp så gott!
Få till riktigt goda nudlar även hemma – här är recepten du behöver för att lyckas.
Tips och recept
Att lyckas med woken hemma kan gå blixtsnabbt, men det kräver rätt teknik. Med en het panna, bra råvaror och några enkla knep kan du få till en wok som smakar som på restaurang. Ta del av våra tips och recept och bli wokproffs,
eller se alla våra recept på wokad mat.
Här får du 7 tips som hjälper dig att lyckas med din wok, oavsett om du lagar kyckling, tofu, biff, grönsaker eller nudlar. Psst! Du glömmer väl inte att du kan spara dina favoriter genom att klicka på hjärtat bredvid receptet.
En riktigt varm panna är avgörande för att maten ska tillagas och få rätt yta. Använd gärna en klassisk rundbottnad wok, eller en stor stekpanna med höga kanter, och låt pannan bli så varm att det nästan ryker lite lätt innan du lägger i oljan.
Välj en olja som tål hög värme, till exempel raps-, solros- eller majsolja. Undvik olivolja, som har en lägre rykpunkt och kan brännas vid.
När du väl är igång med wokar går det fort – ofta bara några minuter. Därför bör du se till att allt är skuret, uppmätt och klart innan du sätter igång så minskar risken att något bränner vid eller missas.
Se till att skära små och jämna bitar av grönsaker, kött och andra ingredienser vilket ger en jämnare och förkortad tillagningstid.
Genom att steka i omgångar fylls inte pannan för mycket. Om det är för mycket ingredienser i pannan kyls den ner och maten börjar koka i stället för att stekas. Stek kött, grönsaker och andra ingredienser i omgångar och lägg dem åt sidan tills allt är klart, innan du blandar ihop det i slutet.
När du wokar ska du hålla maten i ständig rörelse. Kasta runt eller vända maten så att allt får kontakt med den heta ytan. Men gör det med lätt hand – du vill inte mosa ingredienserna.
Tillsätt såser, soja eller andra smaksättare allra sist, när allt är nästan färdigt. Det ger maximal smak utan att såsen kokar bort eller bränner fast. Färska örter adderas sist då de inte behöver tillagas alls.
Biffwok med marinerat kött, bambuskott och bönsås bjuder på djupa umamismaker. Rätten får extra karaktär av fermenterade bönor, men även en färdig black bean-sås kan användas eller uteslutas om så önskas.
Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.
Fläskfärs med aubergine, chili och thaibasilika är en aromartisk wokrätt inspirerad av den thailändska rätten pad krapao. Woka gärna färs, ägg och aubergine separat för bästa resultat.
Wokad spetskål med vitlök och ostronsås är ett enkelt tillbehör med mycket smak. Servera gärna till valfritt protein och ris.
Tofu med broccoli i sötsur ingefärssås är en växtbaserad rätt med balans mellan sötma och syra. En vardagsfavorit som både är enkel och smakrik.
Ibland vill man bara ha en kycklingwok som går snabbt att laga och som är supergod att äta. Den här woken är full av färg och smak – perfekt för stressiga vardagar. Paprika, minimajs och purjolök trängs med ingefära, soja och sweet chili. En matträtt som går hem hos alla!
Thailändsk nudelwok är en smakrik och enkel vardagsmiddag, som smakar minst lika bra i matlådan dagen efter! Här får äggnudlarna sällskap av fläskfilé, broccoli, vitkål och morot, och den goda woksåsen.
Wokad kyckling går oftast hem hos både stora och små. Anpassa bara chilimängden, men snåla inte på värmen – en wok vill tillagas på hög temperatur! Hoisinsås bidrar med den goda kinesiska smaken och jordnötterna ger rätten en trevlig konsistensbrytning.
Gör en asiatisk nudelwok med tofu, stekt ägg och krispiga haricot verts. Denna snabba och goda vardagsrätt får smak av sweet chilisås och koriander. Pressa över lite limejuice vid servering.
Laga thailändsk wokad biff med bambuskott och asiatisk sås. En härlig wok med ryggbiff, lök, broccoli, paprika och bambuskott i en ljuvlig sås av soja, ostronsås och balsamico. Servera woken med ris och du har en härlig middag framför dig!
Slurp så gott!
Få till riktigt goda nudlar även hemma – här är recepten du behöver för att lyckas.
ICA Asia
Sugen på asiatisk mat? Vad sägs till exempel om en läcker bibimbap med stekt ägg?
Grönt är skönt!
Gröna ärtor är fulla med nyttigheter. Vi listar 12 recept med ärtor som huvudingrediens!
Boosta med broccoli!
Broccoli, en av våra mest näringsrika grönsaker. Här är våra 15 bästa recept med broccoli!
Må bra med frukt & grönt
Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Vardag
Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.
Matskola
Nudlar finns i olika former, färger och storlekar. Vi hjälper dig att välja rätt till maträtten.
Mat från Sichuan!
Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Älskade knöl
Här listar vi våra bästa potatisrätter. Allt från gratäng till hasselbackspotatis.