Lyckas med woken!

Tips och recept

Att lyckas med woken hemma kan gå blixtsnabbt, men det kräver rätt teknik. Med en het panna, bra råvaror och några enkla knep kan du få till en wok som smakar som på restaurang. Ta del av våra tips och recept och bli wokproffs,
eller se alla våra recept på wokad mat.

7 smarta tips för att lyckas med wok 

Här får du 7 tips som hjälper dig att lyckas med din wok, oavsett om du lagar kyckling, tofu, biff, grönsaker eller nudlar. Psst! Du glömmer väl inte att du kan spara dina favoriter genom att klicka på hjärtat bredvid receptet.

  1. 1. Het panna är A och O

    En riktigt varm panna är avgörande för att maten ska tillagas och få rätt yta. Använd gärna en klassisk rundbottnad wok, eller en stor stekpanna med höga kanter, och låt pannan bli så varm att det nästan ryker lite lätt innan du lägger i oljan. 

  2. 2. Använd rätt olja

    Välj en olja som tål hög värme, till exempel raps-, solros- eller majsolja. Undvik olivolja, som har en lägre rykpunkt och kan brännas vid.

  3. 3. Förbered alla ingredienser

    När du väl är igång med wokar går det fort – ofta bara några minuter. Därför bör du se till att allt är skuret, uppmätt och klart innan du sätter igång så minskar risken att något bränner vid eller missas. 

  4. 4. Skär smått och jämnt

    Se till att skära små och jämna bitar av grönsaker, kött och andra ingredienser vilket ger en jämnare och förkortad tillagningstid.

  5. 5. Stek i omgångar

    Genom att steka i omgångar fylls inte pannan för mycket. Om det är för mycket ingredienser i pannan kyls den ner och maten börjar koka i stället för att stekas. Stek kött, grönsaker och andra ingredienser i omgångar och lägg dem åt sidan tills allt är klart, innan du blandar ihop det i slutet.
     

  6. 6. Rör hela tiden, men med känsla

    När du wokar ska du hålla maten i ständig rörelse. Kasta runt eller vända maten så att allt får kontakt med den heta ytan. Men gör det med lätt hand – du vill inte mosa ingredienserna.

  7. 7. Avsluta med sås, smaksättare och färska örter

    Tillsätt såser, soja eller andra smaksättare allra sist, när allt är nästan färdigt. Det ger maximal smak utan att såsen kokar bort eller bränner fast. Färska örter adderas sist då de inte behöver tillagas alls. 

Rykande heta wokrätter

  • Biffwok med bambuskott

    Biffwok med fermenterad bönsås

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Biffwok med marinerat kött, bambuskott och bönsås bjuder på djupa umamismaker. Rätten får extra karaktär av fermenterade bönor, men även en färdig black bean-sås kan användas eller uteslutas om så önskas.

    Biffwok med bambuskott
  • Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

    Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili 

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.

    Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar
  • Fläskfärs med aubergine, chili och thaibasilika

    Fläskfärs med aubergine, chili och thaibasilika

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Fläskfärs med aubergine, chili och thaibasilika är en aromartisk wokrätt inspirerad av den thailändska rätten pad krapao. Woka gärna färs, ägg och aubergine separat för bästa resultat.

    Fläskfärs med aubergine, chili och thaibasilika
  • Wokad spetskål med vitlök och ostronsås

    Wokad spetskål med vitlök och ostronsås

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Wokad spetskål med vitlök och ostronsås är ett enkelt tillbehör med mycket smak. Servera gärna till valfritt protein och ris.

    Wokad spetskål med vitlök och ostronsås
  • Tofu med broccoli i sötsur ingefärssås

    Tofu med broccoli i sötsur ingefärssås

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Tofu med broccoli i sötsur ingefärssås är en växtbaserad rätt med balans mellan sötma och syra. En vardagsfavorit som både är enkel och smakrik.

    Tofu med broccoli i sötsur ingefärssås
  • Kycklingwok med nudlar

    Kycklingwok med nudlar

    Betyg 3.6 av 5.401 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer

    Ibland vill man bara ha en kycklingwok som går snabbt att laga och som är supergod att äta. Den här woken är full av färg och smak – perfekt för stressiga vardagar. Paprika, minimajs och purjolök trängs med ingefära, soja och sweet chili. En matträtt som går hem hos alla!

    Kycklingwok med nudlar
  • Wok med äggnudlar och fläskfilé

    Wok med äggnudlar och fläskfilé

    Betyg 4.4 av 5.242 personer har röstat
    Receptet har 45 kommentarer

    Thailändsk nudelwok är en smakrik och enkel vardagsmiddag, som smakar minst lika bra i matlådan dagen efter! Här får äggnudlarna sällskap av fläskfilé, broccoli, vitkål och morot, och den goda woksåsen.

    Wok med äggnudlar och fläskfilé
  • Wokad kyckling med chili och jordnötter

    Wokad kyckling med chili och jordnötter

    Betyg 4.2 av 5.163 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Wokad kyckling går oftast hem hos både stora och små. Anpassa bara chilimängden, men snåla inte på värmen – en wok vill tillagas på hög temperatur! Hoisinsås bidrar med den goda kinesiska smaken och jordnötterna ger rätten en trevlig konsistensbrytning.

    Wokad kyckling med chili och jordnötter
  • Nudlar med tofu, haricot verts och ägg

    Nudlar med tofu, haricot verts och ägg

    Betyg 4.6 av 5.77 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Gör en asiatisk nudelwok med tofu, stekt ägg och krispiga haricot verts. Denna snabba och goda vardagsrätt får smak av sweet chilisås och koriander. Pressa över lite limejuice vid servering.

    Nudlar med tofu, haricot verts och ägg
  • Wokad biff med bambuskott

    Wokad biff med bambuskott

    Betyg 4.5 av 5.75 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer

    Laga thailändsk wokad biff med bambuskott och asiatisk sås. En härlig wok med ryggbiff, lök, broccoli, paprika och bambuskott i en ljuvlig sås av soja, ostronsås och balsamico. Servera woken med ris och du har en härlig middag framför dig!

    Wokad biff med bambuskott

Artiklar Visar 1746 stycken

Enkla recept på nudlar

Slurp så gott!

Få till riktigt goda nudlar även hemma – här är recepten du behöver för att lyckas.

Nudelbonanza

Vardag

Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.

Nudlar

Matskola

Nudlar finns i olika former, färger och storlekar. Vi hjälper dig att välja rätt till maträtten.

Recept med sichuanpeppar

Mat från Sichuan!

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.