ICAs egna varor

Kvalitetslöfte

När du köper en vara som det står ICA på, kan du vara säker på att den är utvald med omsorg. Dessutom har den klarat sig igenom våra tuffa smak- och kvalitetstester.

Urval av ICAs egna produkter

Tanken med vårt eget sortiment är att ge dig friheten att välja varor efter såväl hjärta och mage som plånbok. Men alltid med kvalitet i kassen. Vi strävar också efter att ta hänsyn till människor, djur och miljö när våra egna varor produceras  - därför har vi ofta kvalitetskrav som är tuffare än både lagstiftning och branschstandard. 

Här får du reda på vad det betyder för dig och din omvärld när du köper ICAs egna varor.

Väg över rapsfält

Svenskt och lokalt

Vi vill bidra till ett levande Sverige. Därför samarbetar vi med svenska bönder och matproducenter, små som stora. Vi prioriterar svenska råvaror i våra mejeriprodukter och merparten av vårt kött kommer från svenska gårdar. Med våra egna varor är vi med och stöttar utvecklingen av det svenska jordbruket.

Mer om lokalproducerat
Ko på grön äng

Djuromsorg och köttkvalitet

På färskt kött ställer vi hårdare krav på djuromsorg än EU:s lagstiftning. Djur ska behandlas väl och hållas i en miljö som främjar deras hälsa och naturliga beteende. Vi accepterar inte att antibiotika används i förebyggande syfte under uppfödningen.

Våra krav på djuromsorg
Kål, vitlök och ingefära på en träbricka

Hög kvalitet på råvaror

Efter många år av systematiska smak- och kvalitetstester har vi lärt oss att det inte finns några genvägar till god mat. I slutändan är det alltid råvaran som bestämmer. Därför väljer vi noga ut leverantörer som kan visa på hög och konsekvent råvarukvalitet. Producenter som har ett särskilt stort kunnande inom mathantverk och råvaror får producera för ICA Selection.

Läs mer om kvaliten på råvaror
Sallad och grönsaker utspritt på ett bord

Säkra ingredienser

Våra produkter och förpackningar får inte innehålla farliga ämnen. De är fria från till exempel azofärger, tillsatta transfetter, sukralos, glutamater och vi strävar efter att bara använda naturliga aromer.

Läs mer om våra riktlinjer för tillsatser
Citrusfrukter i trälådor

Leverantörssamarbeten – ansvar och innovation

Vi samarbetar med både små och stora producenter. Tillsammans skapar vi alltifrån nya smaker och smarta förpackningar till hållbara produktionsmetoder. Men vi kräver också av våra samarbetspartners att de lever upp till våra krav på kvalitet, miljö, hälsa och socialt ansvar.

Läs mer om säkra leverantörer
Färskt och fräscht

Färskt och fräscht

Med utvalda råvaror, flera leveranser i veckan, kvalitetssäkrade transportkedjor och rätt förvaring i butik säkerställer vi ett färskt och fräscht sortiment. På ICA Kvantum har vi till exempel en färskvarugaranti som ger dig dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

ICA kvantums färskvarugaranti
Varor ur egna fisksortiment

Hållbart fiske

Vi har full koll på ursprunget av all fisk och alla skaldjur som bär ICAs namn. På så vis kan vi garantera att produkterna kommer från hållbara bestånd och lever upp till våra hållbarhetskrav. Vi utgår från WWF:s fiskguide med röd-, gul- och grönmärkta arter.

Läs mer om hållbart fiske
Skonas naturserie på diskbänk

Hänsyn till miljö och klimat

Våra leverantörer måste ha ett miljöarbete med mål och planer för att minska miljöpåverkan. Vi tillåter nästan aldrig flygtransporter, våra förpackningar ska vara lätta att frakta och spara hyllmetrar, för miljöns skull. Alla våra tvätt- och rengöringsprodukter, med ICA Skona i spetsen, är framtagna för att du ska kunna göra rent med så liten påverkan på miljön som möjligt.

Läs mer om vårt klimatmål
ICAs blomkålsris

Mat som är bra för dig

Kvalitet för oss betyder också att maten ska vara bra för dig. Vi tar fram mängder av nyckelhålsmärkta varor som innehåller mindre salt och socker, mer fullkorn och fibrer och mindre eller nyttigare fetter. Dessutom har vi ett eget sortiment av särskilt hälsosamma varor som heter ICA Gott liv.

Läs mer om ICA Gott liv
Produkter ur sortimentet I love eco

Ekologiskt för alla

Vårt breda, prisvärda sortiment inom ICA I love eco finns inom nästan alla produktkategorier, från kött och pasta till barnkläder av ekologisk bomull. Nyligen lanserade vi också vår serie för ekologiska hudvårdsprodukter, tillverkade i hjärtat av Dalarna. Dessa görs i samarbete med Apoteket Hjärtat och är fria från allergener och framtagna med omsorg om både din hud och vår miljö.

Läs mer om ICA I love eco
Smarta förpackningar

Smarta förpackningar

Bakom varje förpackning till ICAs egna varor ligger hårt arbete. Förpackningarna ska inte bara vara lätta att använda och skydda produkten. De ska också följa våra hårda miljökrav, vara lätta att transportera och kostnadseffektiva att ta fram. Vi strävar efter att byta ut förpackningsmaterial till mer miljösmarta material och ständigt förbättra förpackningarnas funktion, så att de bidrar till minskat matsvinn. En viktig pusselbit, för miljöns skull.

Läs mer om våra förpackningar
Stekpanna, kaffekokare och skärbräda med grönsaker på köksbänk

Ansvarsfulla produkter för hem & fritid

Precis som när vi väljer leverantörer för mat, är vi lika noga när vi väljer leverantörer för produkter till hemmet. De är noga utvalda och testas, analyseras och kontrolleras, både före och under produktion. Vi ställer särskilt hårda krav på barnsäkerhet och kemikalieanvändning i samband med produktion av till exempel textilier.

Läs mer och våra krav
Tuffa kvalitetskrav

Tuffa kvalitetskrav

Här får du veta mer om hur vi kvalitetssäkrar våra egna varor. Följ några produkters väg från producent till ICA-butik.

Läs mer om ICAs kvalitetsarbete
Kvalitetslöfte

När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:

  • Vi testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar
  • Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
  • Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
  • Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
  • Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet
  • Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
  • Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö