För en god morgondag

Lokalt producerat

Vi på ICA tycker att det är viktigt och roligt att kunna erbjuda våra kunder produkter från trakten. Därför har nästan alla ICA-butiker produkter från någon lokal producent.

Att sälja lokala varor är ett sätt för oss att erbjuda mångfald, stödja småskalig produktion och lokala jobb. Men också ett sätt att lyfta fram genuint mathantverk och fingertoppskänsla för traktens råvaror. Något för finsmakaren helt enkelt.

En nära produktion kan också innebära minskade transportbehov och mindre belastning på vår miljö. Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.

Vad ICA gör för att gynna lokal produktion

Centralt på ICA jobbar vi för att alla dessa mindre leverantörer ska ha en kvalitetscertifiering. Detta för att säkerställa att de följer alla lagar och regler kring matsäkerhet.

Varje ICA-butik väljer sitt eget sortiment. Alla har inte plats i hyllorna för alla olika sorter, men det kan också vara så att en liten lokal tillverkare inte har kapacitet för att leverera annat än till närliggande butiker.

Saknar du någon vara från trakten? Låt din handlare veta!

Har du tips om någon lokalproducerad vara som du gärna skulle vilja se i hyllan i din lokala butik? Tipsa butiken, och fråga om de kan ta in den.

ICA + lokalt = sant

Visste du att ICA tillsammans med LRF tagit fram ett system som kopplar ihop butik med lokala producenter? Det gör att det är enkelt för leverantörer och butiker att samarbeta och säkra tillgången av lokala produkter i din ICA-butik! Håll utkik efter dessa märkningar nästa gång du shoppar.

- Läs mer här!