ICAs egna varor genom tiderna

Sedan 1922 har vi gjort egna varor. Varor med god kvalité till bra pris, så att du alltid lätt ska hitta det du behöver och få inspiration i vardagen. Du kanske är bekant med våra sortiment som ICA Gott liv, ICA I love eco, ICA selection och ICA Basic för att nämna några. Men så har det förstås inte alltid sett ut. Låt oss ta en titt i arkivet!

1920-tal: Kaffe

Responsiv bild: emv-prinsesskaffe.jpg (emv-prinsesskaffe.jpg)

Såhär kunde en typisk kaffereklam se ut under 1920-talet! Kaffe var redan från början en artikel av yppersta vikt för inköpscentralerna. Äldst inom ICA var dock Hakonbolagets kaffemärke Luxus, vilket tillkom någon gång mellan 1917 och 1920, och fanns kvar ända fram till 2001.

1950-tal: ICA-sill och ICA-Lill

Responsiv bild: emv-sill.jpg (emv-sill.jpg)

Konservburken uppfanns redan på 1800-talet, men det var under 40- och 50-talet som den fick sitt genombrott bland ICAs egna varor. Bland annat förpackades ICAs egna varumärkesserier ICA-sill och ICA-Lill i konservburkar. Praktiskt!

1960-tal: Varumärket ICA

Responsiv bild: emv-juice.jpg (emv-juice.jpg)

Under 1960- och 1970-talen lanserade ICA serier med färdigmatskonserver och juice med mera, som gick under namnet ICA. Kort, gott och snyggt förpackat enligt oss!

1970-tal: BOB

Responsiv bild: emv-bob.jpg (emv-bob.jpg)

1951 tog varumärket Billigt Och Bra (BOB) vid, och år 1971 tog ICA helt över ägandet i företaget. Förutom alla sorters produkter av frukt och bär utökades även sortimentet med tiden till att omfatta färdigmat, som risgrynsgröt eller bruna bönor i platskorvar, eller slangförpackningar som det egentligen heter. I början av 1990-talet avyttrades verksamheten.

1980-tal: ICA Bagaren

Responsiv bild: emv-bagare.jpg (emv-bagare.jpg)

Sedan 1927 har ICA drivit en rad bagerier under olika namn, men under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet marknadsfördes brödet från ICA-Bagerier helt enkelt som bröd från ICA Bagarn. 

1990-tal: Skona

Responsiv bild: emv-skona.jpg (emv-skona.jpg)

1991 lanserade ICA sin egenproducerade rengöringsmedelsserie Skona. Det familjeägda företaget AdeKema utanför Borås var huvudproducent, som var det första svenska företag som klarade de hårda miljökraven för ett kemiföretag. Skonas förpackningar kanske är förändrade, men näckrosen som pryder produkterna finns kvar.

1990-tal: ICA-handlarnas

Responsiv bild: icahandlarnas-460x460.jpg (icahandlarnas-460x460.jpg)

Under 1980- och 1990-talet fanns det en mängd produkter samlade under varunamnet ”ICA-handlarnas”. Produkterna som producerades var allt från blöjor till ris till choklad, ris och ärtor med mera. Du kanske känner igen de charmiga förpackningarna ovan?

2000: ICA

Responsiv bild: ICAs egna varor (ICAs egna varor)

År 2000 bytte varuserien namn och blev kort och gott ICA, vilket idag är en stor serie varor som uppfyller ICAs krav på smak och innehåll, och har syftet att hålla ett lägre pris jämfört med tillverkarnas märkesvaror. I hyllorna idag hittar du bland annat ICA Gott liv, ICA I love eco, ICA Selection, ICA Basic och ännu mer.