En svensk mathistoria – 1920-talet

1920-talet var en brytpunkt på många sätt, kriget var över och handeln kom igång igen. Västerås fick sitt första kafferosteri och ICAs klassiska Luxuskaffe lanserades. I år fyller ICA 100 år, och det vill vi fira genom att bjuda dig på recept och roliga matminnen från 1910-talet till idag. Läs mer om vårt 100-årsfirande.

1920-talsmeny.

Meny till 20-talsfesten

Magiska rätter från 1920-talet.

Till recepten
kaffe-3-380x380

Så blev kaffe vår favorit

Espresso eller kaffe på bit? 

Om kaffets intåg i Sverige
Frukost.

En måltid huggen i sten

Vad åt vi till frukost för 100 år sedan?

Kuriosa om frukost
Biff Rydberg.

1910-talet

Biff Rydberg, kuriosa om banan...

Recept och matminnen

Utvalda festrecept från 1920-talet

Vol-au-vent

Denna spröda och luftiga smördegsbakelse blir en tjusig inledning på en festlig middag. Med en fyllning gjord på kräftstjärtar, dill och hummerfond får rätten...

Betyg:
13 röster
  • 11 ingredienser

Consommé

En fransk klassiker som hade en självklar plats även på svenska middagsbjudningar i början på 1900-talet. Denna förrätt är egentligen en lyxigare buljong gjord...

Betyg:
5 röster
  • 15 ingredienser

Gös à la Mornay

På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och...

Betyg:
10 röster
  • 9 ingredienser

Gräddtårta

Finns det något festligare än en riktig gräddtårta? Denna svenska kalasklassiker med färska jordgubbar och äkta vaniljkräm har avnjutits sedan tidigt 1900-tal...

Betyg:
25 röster
  • 15 ingredienser