Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Consommé

En fransk klassiker som hade en självklar plats även på svenska middagsbjudningar i början på 1900-talet. Denna förrätt är egentligen en lyxigare buljong gjord på fina råvaror som oxsvans, rotsaker, ägg och färs. Hemligheten bakom den kristallklara ytan är äggvita som klarar soppan.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Buljong: Lägg oxsvansen i en stor gryta, häll på vatten så att det når ca 5 cm över köttet. Tillsätt salt. Koka upp och skumma bort fett och äggviteämnen.
  2. Ansa, skala och skär grönsakerna i ca 3x3 cm stora bitar. Tillsätt grönsakerna i grytan. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad och vitpeppar.
  4. Låt buljongen koka sakta utan lock i ca 3 timmar, fyll eventuellt på med mer vatten om benen inte är täckta med vätska. Skumma bort fett då och då.
  5. Sila av buljongen genom en finmaskig sil. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och låt den bli riktigt kall.
  6. Klarifiering: Skala och mixa grönsakerna i en matberedare. Mixa i färsen och äggvitorna.
  7. Vispa i klariffen i den kalla buljongen. Koka långsamt upp under omrörning. Sjud ca 5 minuter tills klariffen har koagulerat och lägger sig som en kaka ovanpå buljongen. Ta av kastrullen från plattan och låt stå en timme.
  8. Lägg en silduk i en finmaskig sil. Skopa försiktigt upp consommén i silen. Ett durkslag med en ren kökshandduk fungerar också. Försök att hålla äggvitekakan så hel som möjligt. Låt det stå och rinna av ca 20 minuter så att all consommé tas tillvara.
  9. Koka upp ytterligare en gång och skumma av eventuella äggviterester.
  10. Servera med lyxiga tillbehör som t.ex. smördegsknyten fyllda med paté och finstrimlade grönsaker i consommén.

För alla

Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.

Ingredienser

Portioner: 8 dl
Buljong
  • 1 kg oxsvans
  • 1 tsk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten purjolök
  • 1/4 rotselleri
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
Klariff
  • 1/4 rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 100 g mager färs
  • 6 äggvitor
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare

Näringsvärde
Per portion

Energi 199 kJ / 48 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept