Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Vol-au-vent

Denna spröda och luftiga smördegsbakelse blir en tjusig inledning på en festlig middag. Med en fyllning gjord på kräftstjärtar, dill och hummerfond får rätten en elegant touch av 1920-talets svenska finrum. Bon appétit!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rulla ut smördegarna och stansa ut 12 rundlar, 7 cm i diameter, på varje smördegsark (för 12 st). Lägg hälften av rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla rundlarna på plåten med äggblandningen.
  4. Stansa ut ett 3 cm stort hål i mitten på resten av rundlarna så att de blir ringformade.
  5. Placera 1 ring på varje rundel och pensla med äggblandningen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills smördegarna har rest sig och fått fin färg. Om du vill använda den utstansade biten till lock så pensla även dem med ägg och grädda direkt efter bottnarna på egen plåt, tills de har rest sig och fått fin färg.
  7. Kräftstuvning: Låt kräftorna rinna av.
  8. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt lite av mjölken i taget under vispning så att det inte blir klumpar. Rör ner fonden. Koka sakta under omrörning på medelvärme ca 5 minuter. Skär dillen.
  9. Rör ner kräftor, dill och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.
  10. Tryck ner mitten av vol-au-venten med tummen, fyll fördjupningen med stuvningen, lägg ev på mittdelarna som lock, garnera med kräftor och dillkvistar.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 2 förp färsk smördeg (à 250 g)
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
Kräftstuvning
  • 1 burk kräftstjärtar (à 360 g), spar några kräftor till garnering
  • 1 1/2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk hummer- eller skaldjursfond
  • 1/2 kruka dill (spara dillkvistar till garnering)
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 864 kJ / 213 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer