Gös à la Mornay

På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.

Ingredienser
4 portioner
900 g potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
3 äggulor
salt
peppar
600 g gösfilé
150 g haricots verts (bönor)
Gör så här
00:05:00
00:15:00
00:04:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2691 KJ / 643 kCal
Fett25 g
Salt3 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Underbart gott. Göran
Hans göran
2024-12-21Rätten var tråkig.
Monika
2024-12-15Framöver kommer vi inte behöva någon annan sås till fisk. Jättegott!
Pia
2024-08-20