Gös à la Mornay

Betyg 4 av 5.
21 personer har röstat
2
Gös à la Mornay

På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.

Gös à la Mornay

Ingredienser

4 portioner
900 g potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
3 äggulor
salt
peppar
600 g gösfilé
150 g haricots verts (bönor)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
21 personer har röstat

Kommentarer

Framöver kommer vi inte behöva någon annan sås till fisk. Jättegott!

Pia

2024-08-20

Vi återkommer till denna titt som tätt. Idag hade vi Vänerabborre och Whiskycheddar istället (gick lika bra). (Vänerlöjrom till förrätt). Gott Nytt År! Anders

Anders

2022-12-31

Näringsvärde per portion

Energi2691 KJ / 643 kCal
Fett25 g
Salt3 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Coeur de filét Provencale
Betyg 4.5 av 5.
68 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gös i folie
Betyg 2.8 av 5.
43 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kumminbakad gös
Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Mälargös med pepparrot
Betyg 3.1 av 5.
40 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Pastramigös
Betyg 2 av 5.
6 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gös på purjolöksbädd
Betyg 2.4 av 5.
40 personer har röstat
Under 30 min att tillaga