Gös à la Mornay
På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.
Ingredienser
4 portioner
900 g potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
3 äggulor
salt
peppar
600 g gösfilé
150 g haricots verts (bönor)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2691 KJ / 643 kCal
Fett25 g
Salt3 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Framöver kommer vi inte behöva någon annan sås till fisk. Jättegott!
Pia
2024-08-20Vi återkommer till denna titt som tätt. Idag hade vi Vänerabborre och Whiskycheddar istället (gick lika bra). (Vänerlöjrom till förrätt). Gott Nytt År! Anders
Anders
2022-12-31