Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gös à la Mornay

På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas. Låt såsen småkoka ca 5 minuter utan lock, rör då och då. Riv osten.
  4. Dra av såsen från värmen och vispa ner osten i såsen. När osten har smält, vispa ner äggulorna och smaka av med salt och peppar.
  5. Vik gösfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Täck filéerna med såsen och sätt in mitt i ugnen, tills fiskens innertemperatur är 56˚C, 15-20 minuter.
  6. Koka bönorna i saltat kokande vatten 4-5 minuter.
  7. Pressa potatisen.
  8. Servera fisken med pressad potatis och haricots verts.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
  • 3 äggulor
  • salt och peppar
  • 600 g gösfilé
  • 150 g haricots verts
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2691 kJ / 643 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept