Gös à la Mornay

16
1
Gös à la Mornay

På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.

Gös à la Mornay

Ingredienser

4 portioner
900 g potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
3 äggulor
salt och peppar
600 g gösfilé
150 g haricots verts (bönor)

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

16

Kommentar

Anders

2022-12-31

Vi återkommer till denna titt som tätt. Idag hade vi Vänerabborre och Whiskycheddar istället (gick lika bra). (Vänerlöjrom till förrätt). Gott Nytt År! Anders

Näringsvärde per portion

Energi 2691 KJ / 643 kCal
Fett 25 g
Salt 3 g
Kolhydrater 51 g
Protein 50 g
Läs mer om näringsvärden