Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gräddtårta

Finns det något festligare än en riktig gräddtårta? Denna svenska kalasklassiker med färska jordgubbar och äkta vaniljkräm har avnjutits sedan tidigt 1900-tal. Då som nu serveras den naturligtvis tillsammans med en kopp nybryggt kaffe!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Spänn fast ett bakplåtspapper eller smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten och rör om. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, känn med en sticka att den är torr. Låt kakan kallna och dela den i tre delar.
  5. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser.
  6. Sjud under vispning på svag värme tills krämen har tjocknat. Låt svalna helt och lyft ur vaniljstången.
  7. Jordgubbsfyllning: Vispa grädden och blanda med jordgubbsylten.
  8. Garnering: Vispa grädden och fyll en spritspåse med stjärntyll. Skölj och ansa jordgubbarna och dela dem i halvor.
  9. Lägga ihop tårtan: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Bred på hälften av jordgubbsfyllningen och hälften av vaniljkrämen. Lägg på nästa botten och bred på resten av jordgubbsfyllningen och vaniljkrämen. Lägg på den tredje bottnen med snittytan uppåt.
  10. Spritsa på grädden och dekorera med jordgubbar.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: byt mjölk och grädde mot laktosfria produkter.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
Jordgubbsfyllning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl jordgubbssylt
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1821 kJ / 435 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept