Hoppa till sidans innehåll

Myter om mat –

sant eller falskt?

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. En del stämmer, andra är hitte-på. Vad tror du om dessa? ICAs chefsdietist Christina Karlsson står för fakta.

 • Fruktsocker är nyttigare än vanligt socker

  Falskt! Fruktsocker (fruktos) ger precis samma risk för fetma och hål i tänderna som vanligt strösocker (sackaros). MEN! För den skull ska du absolut inte undvika frukt och bär. För när du äter frukt och bär får du, utöver fruktosen, i dig massor av vitaminer, mineraler och fiber. Det är det tillsatta fruktsockret i exempelvis läsk som du bör vara skeptisk till.

  Läs också Frukostens fyra sockerfällor

 • Färska grönsaker innehåller mer vitaminer än frysta grönsaker

  Falskt! I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.

  Läs också Recept med frysta hallon

 • Ketchup innehåller mer antioxidanter än färska tomater

  Sant! I mogna tomater finns en antioxidant, lykopen, som skyddar kroppen mot fria radikaler. Lykopenet blir tillgängligt för kroppen när tomaterna hettas upp, och upphettning är en del av processen med att framställa ketchup. Och sockret? Ja, den oron kan du skaka av dig. För det är sällan man tar mer än en matsked ketchup på maten.

  Läs också Recept på egengjord ketchup

 • Mat som lagas på spisen innehåller mer näring än mat som mikras

  Falskt! Det är snarare tvärtom, att mikrad mat kan innehålla mer näring än mat som har tillagats på spisen. Låt säga att du behöver tina fryst broccoli. Om du tinar på spisen lakas lite av näringen ur och försvinner med kokvattnet ner i vasken. Om du däremot tinar i mikron så behövs inget vatten och mer av näringen stannar i broccolin. Dessutom är det mer miljövänligt att mikra då den tillagningsmetoden är snabbare och därmed förbrukar mindre energi.

  Läs också Allt du behöver veta om näringslära

 • Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt

  Sant! Vanligt salt består av natriumklorid. Mineralsalt består av en blandning mellan natriumklorid och kaliumklorid. Eftersom boven i saltet är natrium – det kan höja blodtrycket, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdom – är mineralsalt ett bättre alternativ. Men tänk på! Du bör alltid välja mineralsalt med tillsatt jod, för att minska risken för sjukdomen struma.

  Läs också Detta gör saltet med din kropp