Så mycket salt konsumerar vi
Vilket är vårt ansvar och hur jobbar vi för en lägre salthalt i den maten som säljs.
Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket? Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, reder ut våra saltfrågor!
Salt består huvudsakligen av natriumklorid, som kroppen behöver för att reglera syra-basbalansen och ämnesomsättningen. Salt bidrar även till ett normalt blodtryck. Den dos vi behöver per dag är cirka 1,5 gram, enligt Livsmedelsverket.
– Risken för att få i sig för lite salt är i stort sett obefintlig. Då måste man verkligen gå in helhjärtat för att utesluta salt i allting man äter. Vissa försöker få i sig extra salt när det är varmt ute och man börjar svettas, men det är sällan nödvändigt, säger Lena Hulthén, som forskar om saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.
Trots att vi bara behöver 1,5 gram salt om dagen, får genomsnittssvensken i sig 11 gram (dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommenderade maxdos à 5-6 gram). Det är vetenskapligt bevisat att för mycket salt kan höja blodtrycket – det är natriumet som är boven – vilket i sin tur kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Salt kan också orsaka skador på njurarna, eftersom njurarna måste arbeta hårt för att göra sig av med saltet.
– Det finns även studier som visar på en koppling mellan stort saltintag och migränanfall, säger Lena Hulthén.
När det gäller många andra mineraler, exempelvis järn, tar kroppen bara upp så mycket som behövs. Men med salt tar kroppen upp nära 100 procent.
– Får vi i oss för mycket salt blir vi törstiga och dricker mer än vanligt, vilket späder ut nivåerna av natrium i kroppen. Då kan vätska bli stående i kroppen, men det brukar reglera sig efter någon dag. Men om kroppen ständigt utsätts för högt saltintag kan man utveckla ödem, som är en svullnad orsakad av vätskeansamling i vävnaderna.
Av det salt vi får i oss kommer cirka 60-70 procent från livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.
– Salt är ett konserveringsmedel, och innan vi hade frysar och kylar var det nödvändigt att salta maten rejält. Där befinner vi oss inte i dag. Det finns ingen anledning att ge produkter i frysdisken ett högt saltinnehåll. Livsmedelsindustrin måste bli bättre på att ersätta saltet med andra smaker och kryddor, avslutar Lena Hulthén.
Källa: Livsmedelsverket
Vilket är vårt ansvar och hur jobbar vi för en lägre salthalt i den maten som säljs.
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Är din mage i stort behov att få en skjuts i rätt riktning? Här är råvarorna för dig!
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Visste du att äpplen är proppfulla med ämnen som kan motverka bla diabetes och cancer?
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.