Bild laddas
Syna saltet!

Detta gör saltet med din kropp

Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket? Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, reder ut våra saltfrågor!

Salt består huvudsakligen av natriumklorid, som kroppen behöver för att reglera syra-basbalansen och ämnesomsättningen. Salt bidrar även till ett normalt blodtryck. Den dos vi behöver per dag är cirka 1,5 gram, enligt Livsmedelsverket.

– Risken för att få i sig för lite salt är i stort sett obefintlig. Då måste man verkligen gå in helhjärtat för att utesluta salt i allting man äter. Vissa försöker få i sig extra salt när det är varmt ute och man börjar svettas, men det är sällan nödvändigt, säger Lena Hulthén, som forskar om saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.

Salt kan orsaka migrän

Trots att vi bara behöver 1,5 gram salt om dagen, får genomsnittssvensken i sig 11 gram (dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommenderade maxdos à 5-6 gram). Det är vetenskapligt bevisat att för mycket salt kan höja blodtrycket – det är natriumet som är boven – vilket i sin tur kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Salt kan också orsaka skador på njurarna, eftersom njurarna måste arbeta hårt för att göra sig av med saltet.

– Det finns även studier som visar på en koppling mellan stort saltintag och migränanfall, säger Lena Hulthén.

Kroppen tar upp allt salt

När det gäller många andra mineraler, exempelvis järn, tar kroppen bara upp så mycket som behövs. Men med salt tar kroppen upp nära 100 procent.

– Får vi i oss för mycket salt blir vi törstiga och dricker mer än vanligt, vilket späder ut nivåerna av natrium i kroppen. Då kan vätska bli stående i kroppen, men det brukar reglera sig efter någon dag. Men om kroppen ständigt utsätts för högt saltintag kan man utveckla ödem, som är en svullnad orsakad av vätskeansamling i vävnaderna.

Produkter saltas i onödan

Av det salt vi får i oss kommer cirka 60-70 procent från livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

– Salt är ett konserveringsmedel, och innan vi hade frysar och kylar var det nödvändigt att salta maten rejält. Där befinner vi oss inte i dag. Det finns ingen anledning att ge produkter i frysdisken ett högt saltinnehåll. Livsmedelsindustrin måste bli bättre på att ersätta saltet med andra smaker och kryddor, avslutar Lena Hulthén.

Tips för att minska saltintaget:

  • Välj nyckelhålsmärkta frukostflingor, bröd, pålägg och färdigrätter.
  • Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.
  • Minska saltet i matlagningen. Sojasås och buljong innehåller också mycket salt.
  • Kryddblandningar innehåller ofta salter. Smaksätt i stället med färska örter eller örtkryddor, vitlök, ingefära, chili, citron och lime.
  • Du kan byta ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
  • Undvik att salta extra på maten – man vänjer sig lätt vid salt smak.

 

Källa: Livsmedelsverket

Syna saltet

Så mycket salt konsumerar vi

Vilket är vårt ansvar och hur jobbar vi för en lägre salthalt i den maten som säljs.
Bild laddas
Mat för magen

Mat som sätter igång magen

Är din mage i stort behov att få en skjuts i rätt riktning? Här är råvarorna för dig!
Bild laddas
Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
Kunskapens frukt!

Äpplen gör under för hälsan

Visste du att äpplen är proppfulla med ämnen som kan motverka bla diabetes och cancer?
Bild laddas
Vad får du i dig?

Få koll på näringsdeklarationen

Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Bild laddas
Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Bild laddas
Välj vego!

Finns risk för proteinbrist?

Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Bild laddas
Frågor och svar

Myter om tillsatser - varför behövs de?

Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Bild laddas