Syna saltet!

Detta gör saltet med din kropp

Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket? Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, reder ut våra saltfrågor!

Salt består huvudsakligen av natriumklorid, som kroppen behöver för att reglera syra-basbalansen och ämnesomsättningen. Salt bidrar även till ett normalt blodtryck. Den dos vi behöver per dag är cirka 1,5 gram, enligt Livsmedelsverket.

– Risken för att få i sig för lite salt är i stort sett obefintlig. Då måste man verkligen gå in helhjärtat för att utesluta salt i allting man äter. Vissa försöker få i sig extra salt när det är varmt ute och man börjar svettas, men det är sällan nödvändigt, säger Lena Hulthén, som forskar om saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.

Salt kan orsaka migrän

Trots att vi bara behöver 1,5 gram salt om dagen, får genomsnittssvensken i sig 11 gram (dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommenderade maxdos à 5-6 gram). Det är vetenskapligt bevisat att för mycket salt kan höja blodtrycket – det är natriumet som är boven – vilket i sin tur kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Salt kan också orsaka skador på njurarna, eftersom njurarna måste arbeta hårt för att göra sig av med saltet.

– Det finns även studier som visar på en koppling mellan stort saltintag och migränanfall, säger Lena Hulthén.

Kroppen tar upp allt salt

När det gäller många andra mineraler, exempelvis järn, tar kroppen bara upp så mycket som behövs. Men med salt tar kroppen upp nära 100 procent.

– Får vi i oss för mycket salt blir vi törstiga och dricker mer än vanligt, vilket späder ut nivåerna av natrium i kroppen. Då kan vätska bli stående i kroppen, men det brukar reglera sig efter någon dag. Men om kroppen ständigt utsätts för högt saltintag kan man utveckla ödem, som är en svullnad orsakad av vätskeansamling i vävnaderna.

Produkter saltas i onödan

Av det salt vi får i oss kommer cirka 60-70 procent från livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

– Salt är ett konserveringsmedel, och innan vi hade frysar och kylar var det nödvändigt att salta maten rejält. Där befinner vi oss inte i dag. Det finns ingen anledning att ge produkter i frysdisken ett högt saltinnehåll. Livsmedelsindustrin måste bli bättre på att ersätta saltet med andra smaker och kryddor, avslutar Lena Hulthén.

Tips för att minska saltintaget:

  • Välj nyckelhålsmärkta frukostflingor, bröd, pålägg och färdigrätter.
  • Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.
  • Minska saltet i matlagningen. Sojasås och buljong innehåller också mycket salt.
  • Kryddblandningar innehåller ofta salter. Smaksätt i stället med färska örter eller örtkryddor, vitlök, ingefära, chili, citron och lime.
  • Du kan byta ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
  • Undvik att salta extra på maten – man vänjer sig lätt vid salt smak.

 

Källa: Livsmedelsverket

Artiklar (1434)

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.