Så mycket socker konsumerar vi
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Att vi gillar socker är ingen tillfällighet utan snarare en helt naturlig drivkraft som kan härledas till när vi sprang omkring och jagade vår mat och då behövde snabb energi för att orka. Vi har frågat vår dietist om socker och vad det gör med oss och om det verkligen är så himla farligt att äta.
Hur dåligt är socker egentligen och varför kan det kännas som ett beroende? Vår dietist svarar!
– Socker precis som alla kolhydrater ger energi till kroppens celler. Kolhydrater, fett och protein är våra energikällor. När vi sprang från sabeltandade tigrar behövde vi snabb energi och likaså när vi ska genomföra ett Vasalopp på nio mil. Då behöver vi kolhydrater som bryts ner till socker eller att vi tillför snabba kolhydrater for att orka. Kroppen kan dock bryta ner protein och fett till muskelenergi men det kostar kroppen mer och tar längre tid.
– Nej det är ingen skillnad. Socker är socker. Det man däremot kan säga är att tillsatt socker kan vara onödigt då det ger väldigt mycket energi, och äter vi för mycket energi så lagrar vi det som fett. Socker, oavsett varifrån det kommer, ger energi men ingen näring.
LÄS MER: Här kan du grotta ner dig ordentligt i vad socker är.
– Ja det kan jag tycka. Men sedan är det bra att det debatteras. Att ge barnen en matsked ketchup till maten är ingen fara. När det kommer till godis så kan du tänka att du kan äta så mycket som får plats i din näve, och såklart inte för ofta. Det du ska akta dig för är det flytande sockret. Drick inte läsk för det mättar absolut ingenting. Byt ut den sockriga drycken mot bubbligt smaksatt vatten. Eller om det är för svårt kan du välja en dryck som har mindre tillsatt socker.
– Ja det gör det. Det är till och med så att man kan få nyfödda bebisar att vända huvudet mot sockerlösning och bröstmjölk innehåller socker vilket bebisen älskar. Förr när vi jagade var det viktigt att vi kunde bli explosiva och för att bli explosiv behöver man snabb energi. Vi åt det vi hittade och när vi hittade frukt eller honung var det fest. I dag finns förkärleken för socker kvar och det i kombination med en stillasittande vardag gör att intaget av socker snabbt blir för stort.
– Haha nej. Vissa har ett inlärt beteende att inte gilla socker men om du har lärt dig att uppskatta söt smak så kommer det att följa dig i livet och det blir ett betingat beteende.
– Det har ingen betydelse för det är precis samma sak. Agavesirap innehåller också socker. Kokossocker innehåller socker. Men då brukar man säga att det innehåller mer vitaminer – nja det är knappt detekterbart i dessa produkter.
– För det första måste man skapa sig en strategi. Bestäm dig för att ta en kaka till kaffet och inte två eller tre. Att förbjuda sig saker brukar inte fungera i långa loppet. Det finns inget beroende så som du skulle kunna vara beroende av heroin. Att gilla socker är ett inlärt beteende och det man behöver göra är att bryta det beteendet.
– Att man skulle kunna vara sockerberoende. Det är en myt att det är ett fysiskt beroende. Snarare är det ett psykologiskt ”beroende” – man kanske blir gladare, får tröst eller blir piggare om man äter socker.
– Läsk och ett okritiskt drickande av juice. Juice kan man dricka men då ska man hålla sig till 1 dl till frukost. Juice och läsk ska inte vara några törstsläckare.
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Vilket är vårt ansvar och hur jobbar vi för en lägre salthalt i den maten som säljs.