Så mycket socker konsumerar vi
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Lästips! Orka mer med rätt vätskebalans.
Plötsligt skulle alla dricka vatten, gärna åtta glas om dagen. Och det oavsett om man tränade mycket eller trivdes bäst på soffan, om det var varmt ute eller minusgrader. Vatten, vatten, vatten!
Mats Rundgren, forskare på Karolinska institutet, ger oss en tydlig rekommendation över hur mycket vatten du ska dricka per dag.
– I början av 2000-talet skrev en amerikansk njurfysiolog en artikel om vattendrickarepidemin. Han vill ta reda på när och hur det överdrivna vattendrickandet började. Han spårade fenomenet till ett hälsomagasin, säger Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet.
Åtta glas vatten motsvarar ungefär två liter vatten. Är det då för mycket vätska på en dag?
– Behovet av vatten är högst individuellt och påverkas bland annat av hur mycket du väger och svettas. Därför vill jag ogärna ange en siffra. Man brukar säga att en vuxen människa behöver cirka 1,5 liter vatten om dagen och ytterligare 0,5 liter via maten. Men som sagt, de siffrorna ska man inte stirra sig blind på.
Träning ger ett ökat behov av vatten, men enligt Mats Rundgren är det bara elitidrottare som behöver dricka under själva idrottsutövandet.
– Elitidrottare som är fysiskt aktiva under flera timmar har ofta drickscheman. Det är för att de inte ska glömma bort att dricka, de är ju så fokuserade på annat. Väntar de med att dricka tills de blir törstiga är vätskebristen ofta så stor att den har en inverkan på prestationen. Vanliga motionärer behöver däremot inte, av hälsoskäl, dricka under träning när det handlar om pass på upp till en timme. Ändå ser man ofta att folk har med sig en vattenflaska till gymmet eller har på sig ett vätskebälte när de springer. Inget fel med det, men det är alltså inte nödvändigt.
I hälsomagasin kan man läsa att vatten i stora mängder kan bidra till att man blir piggare, får bättre hy och en allmänt bättre hälsa. Men de påståendena är tagna ur luften; det finns inga bevis för att ett överdrivet vattenintag påverkar hälsan positivt. Det är snarare tvärtom.
– Dricker man mer vatten än kroppen kan ta hand om, kan man drabbas av så kallad vattenförgiftning.
Mats Rundgren berättar att två tredjedelar av vattnet i kroppen finns inne i cellerna och en tredjedel finns utanför. När man dricker mycket vatten ökar cellerna i volym. För de flesta organ är det inte ett problem. Hjärnan däremot har inte samma utrymme att svälla, vilket påverkar hjärnfunktionen. I värsta fall kommer hjärnstammen i kläm. Det är riktigt farligt, då hjärnstammen bland annat styr andning och blodtryck.
Vad gäller vattenintaget förespråkar Mats Rundgren det sunda förnuftet.
– Så länge du tömmer blåsan några gånger om dagen och urinen inte är mörk och koncentrerad, då får du i dig tillräckligt med vatten. Jag kan också tillägga att vuxna generellt har en ganska stor slarvtolerans. Vi kan dricka lite för mycket eller lite för lite utan att det är medicinskt farligt, avslutar Mats Rundgren.
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Så här får du i dig tillräckligt med vätska för att klara hela träningspasset!
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Ger tips och råd till dig som vill äta lite mer nyttigt och hälsosamt.
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.