Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hälsotrend

Gör din egen

kombucha

Har du förälskat dig i den nya trenddrycken kombucha? Vi förklarar steg för steg hur du kan göra din egen.

Elin Nordström

Kombucha eller "the Booch" som den också kallas framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen sägs framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter. 

Och du: Teet görs på kombuchasvampen som du kan beställa på nätet eller så kan fråga efter färdig kombucha i välsorterade hälsokostbutiker. Det fantastiska med kombucha är att om du sköter den på rätt sätt så kan den återanvändas i all framtid. 

Varför ska man dricka kombucha?

För att det är gott! Kombucha består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen.

Passar kombucha till något särskilt?

Passar både som sällskapsdryck och måltidsdryck, lite beroende på smaksättning dock. 

Tips!

Testa att spetsa din kombucha med ingefära och citrongräs, eller med färska bär som jordgubbar eller blåbär.

Så här gör du

  • Förbered

    Koka upp vattnet och tillsätt teet och sockret.

    Läs ocskå: Så undviker du järnbrist

  • Vänta

    Sila och låt svalna.

  • Fixa en tjusig burk

    Häll över i en glasburk och tillsätt färdig kombucha (eller kombucha start) och lägg svampen på ytan.

    Läs också: Därför är ingefära nyttigt

  • Leta fram en silduk

    Täck med en silduk eller tunn handduk och fäst med en gummisnodd.

    Läs också: Så gör du din egen matcha-latte

  • Jobba upp tålamodet

    Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.

    Läs också: Är gurkmeja nyttigt?

  • Häll upp

    Sila av och häll upp på flaskor. Förvara svalt. Vill man ha den kolsyrad tappar man upp den på petflaskor, Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen.

    Läs också: Mat som ger ökad sexlust

  • Vänta lite till...

    Låt flaskorna stå framme i ett par dagar. Flaskorna blir hårda när kolsyra bildas.

    Läs också: Hur farliga är krossade linfrön?

  • Ny omgång!

    Kombuchasvampen ska sköljas av och kan användas till att göra en ny sats. Under jäsningstiden kommer en ny liten svamp bildas på ytan av teet. Den kan du välja att behålla för egen del, eller ge bort till en kombuchafrälst vän!

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer