Hoppa till sidans innehåll

Hemmagjort

Gör din egen

kombucha

Har du förälskat dig i kombucha? Vi förklarar steg för steg hur du kan göra din alldeless egna kombucha.

Elin Nordström

Kombucha eller "the Booch" som den också kallas framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen sägs framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter. 

Detta behöver du för att komma igång

Teet görs på kombuchasvampen scoby som du kan beställa på nätet eller så kan du fråga efter färdig kombucha i välsorterade hälsokostbutiker. Det fantastiska med kombuchan är att om du sköter den på rätt sätt så kan den återanvändas i all framtid. 

Varför ska man dricka kombucha?

För att det är gott! Kombucha består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen.

Passar kombucha till något särskilt?

Passar både som sällskapsdryck och måltidsdryck, lite beroende på smaksättning. Ett perfekt alkoholfritt alternativ till såväl mat som fest!

Tips!

Testa att spetsa din kombucha med ingefära och citrongräs, eller med färska bär som jordgubbar eller blåbär.

Så här gör du

  • Förbered

    Koka upp vattnet, tillsätt te och socker.

  • Vänta

    Sila och låt svalna.

  • Fixa en tjusig burk

    Häll över i en glasburk och tillsätt färdig kombucha (eller kombucha startvätska) och lägg svampen på ytan.

  • Leta fram en silduk

    Täck med en silduk eller tunn handduk och fäst med en gummisnodd.

  • Jobba upp tålamodet

    Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.

  • Häll upp

    Sila av och häll upp på flaskor. Förvara svalt. Vill man ha den kolsyrad tappar man upp den på petflaskor, Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen.

  • Vänta lite till...

    Låt flaskorna stå framme i ett par dagar. Flaskorna blir hårda när kolsyra bildas.

  • Dags för en ny omgång!

    Kombuchasvampen ska sköljas av och kan användas till att göra en ny sats. Under jäsningstiden kommer en ny liten svamp bildas på ytan av teet. Den kan du välja att behålla för egen del, eller ge bort till en kombuchafrälst vän!

Goda recept med kombucha

  • Kombuchaglass

    Kombuchaglass

    Läskande kombuchaglassar med smak av sommar. Blanda kombucha rasberry med mynta och agavesirap, tillsätt en hög färska hallon i varje glass, frys in och vänta på att få njuta av dessa glassar. Slurp!

    - Kombuchaglass

    Spara

  • Solgul shot

    Solgul shot

    Härligt knallgul blir den här shoten med både färskriven gurkmeja och ingefära. Två ingredienser som gillas av alla som vill hålla sig pigga och ger extra fart och fläkt åt citrusjuicen blandad med spritsig kombucha. En riktig rivstart på dagen.

    - Solgul shot

    Spara

  • Kombucha mojito

    Kombucha mojito

    En alkoholfri mojito gjord på trenddrycken kombucha, alltså en sötad fermenterad dryck, kan det bli bättre? Mynta, socker, lime, is och kombucha är allt du behöver för sommarens kanske fräschaste törstsläckare.

    - Kombucha mojito

    Spara