En grön hälsokick

Matcha latte, så gör du

Matcha, eller grönt te, har många fördelaktiga hälsoegenskaper. Förutom den tilltalande gröna färgen är matcha rik på antioxidanter, aminosyror och ger en lugnande effekt. Så här gör du denna populära dryck!
Ta mig direkt till recept på Matcha latte!

Så här gör du Matcha latte

Med tre enkla steg blir du en mästare på att göra Macha latte. Lycka till!

 1. Så gör du Macha latte - steg 1

  1. Ingredienser till Matcha latte

  Du behöver 2 dl mjölk, 1 tsk matchapulver och honung. Vi börjar med att koka upp mjölken under vispning i en liten kastrull på medelhög värme.

 2. Så gör du Macha latte - steg 2

  2. Blanda matcha med vatten

  Häll upp 0,5 dl hett vatten i en mugg eller liten skål och tillsätt matchapulvret. Vispa i en upp-och-ned rörelse tills konsistensen tjocknar.

 3. Så gör du Macha latte - steg 3

  3. Avsluta med mjölk

  Häll mjölken i matchablandningen och rör om. Om du vill söta latten kan du göra det med agave sirap eller honung. Matchan löser sig snabbt, så häll upp, drick och njut av din härliga Matcha latte!

Korta fakta om Matcha

Vad är matcha?

Teceremonier har varit en tradition sedan länge i Japan och det är också därifrån matcha teet har sina rötter. Eftersom det har en lugnande effekt på både kropp och själ är det många munkar som dricker matcha te inför meditation för att kunna slappna av, fokusera och öppna sina sinnen. Och eftersom vi faktiskt dricker hela matchalövet, och inte bara tevattnet, är det en av många anledningar till varför matcha är mycket mer hälsosamt än vanligt grönt eller svart te till exempel.

Detta kan du göra av matcha

Idag används matcha även som smak- och färgsättning i bland annat glass och bakverk.  Den fina och klara gröna färgen behålls då tebladen ångats och torkats för att sedan malas ned till ett superfint pulver. Det mest trendiga just nu är ändå Matcha Latte, som är en Caffe Latte, fast i stället för en espressoshot används pulver från matcha.

Artiklar (1542)

Trixa som en barista!

Så gör du presskaffe!

Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.

Krämigt!

Drinkar med mjölk

Här hittar du 6 goda och festliga recept på drinkar med mjölk. Allt från klassiker som White russian, Irish coffee och gräddiga Hot shots till drinkar med kokosmjölk eller kondenserad mjölk.

Boosta energin!

Göra egen sportdryck

Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.