Enkelt, nyttigt & gott

Egen nötmjölk, så gör du!

Nötter är fullproppade med proteiner, vitaminer, mineraler och omättade fetter. Ett sätt att få i sig nyttigheterna är att göra och svepa en nötmjölk. Och det är enkelt att göra, vi visar hur!
Tips! Se våra recept på mjölkdryck.

Nötmjölk eller nötdryck?

Egentligen heter det nötdryck och inte nötmjölk. Mjölk är nämligen en dryck som kommer från djur. Men nötmjölk är var folk säger, och vi på ICA vill så klart följa folket.

  • Grundrecept nötmjölk

    Använd din favoritnöt som cashew, valnöt eller eller hasselnöt gör din egen nötmjölk.

    • 2 deciliter nötter
    • 8 deciliter vatten
    • En liten nypa salt
  • Så här gör du nötmjölk

    • Lägg nötterna i blöt över natten. Det bryter ner enzymer, vilket gör nötmjölken mer lättsmält för magen.
    • Sila bort vattnet och skölj nötterna ordentligt.
    • Mixa nötter och vatten enligt grundreceptet. Spara inte på elektriciteten, utan mixa tills nötterna är riktigt finfördelade och du har en vit mjölk.
    • Sila mixen genom ett tunt, rent tyg, gärna gjort av ekologisk bomull. Det finns även speciella nötmjölkspåsar att köpa.
    • Förvara nötmjölken i en glasflaska eller glasburk. Nötmjölken håller sig fräsch i kylen i 4-5 dagar.
  • Smaksätt nötmjölken

    Vill du att nötmjölken ska smaka lite mer? Du kan exempelvis smaksätta den med kanel, kardemumma eller muskot. För lite sötare smak, smaksätt med dadlar, vanilj, honung eller agavesirap.

  • Baka eller laga mat på spillet

    Den fiberrika nötmassan som blir över kan du använda som ingrediens i vegobiffar eller i raw food-bollar.

    Tips! Se våra recept på vegetariska biffar.
    Tips! Se några nyttiga recept på raw food-bollar.

Artiklar (1286)

Boosta energin!

Göra egen sportdryck

Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.