Allt du vill veta!

Kombucha - vad är det?

De senaste åren har kombucha varit en minst sagt populär dryck bland hälsomedvetna trendsättare. I den här artikeln gör vi en djupdykning i den fermenterade drycken - vad är det egentligen kombucha?
Så gör du egen kombucha,

Om kombucha!

Maghälsa är ett område som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, och särskilt kopplingen mellan vår tarmflora och hur vi mår psykiskt och fysiskt.  Ett sätt att berika vår tarmflora är att äta/dricka livsmedel som innehåller goda bakterier - så kallad probiotika. Kombucha är ett sådant livsmedel. 

 • Vad är egentligen kombucha?

  Kombucha är en lätt porlande probiotisk dryck med komplex smak. Trots sin höga trendfaktor är den dock inget nytt påfund. Att brygga kombucha är nämligen en mycket gammal tradition som tros ha rötterna i Kina för över 2000 år sedan. Levde du på 70-talet? Då kanske du drack volga-te, som var mycket populärt, vilket faktiskt är ett annat namn på just Kombucha.

 • Hur görs kombucha?

  Det utmärkande för Kombucha är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en sk SCOBY. SCOBY är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, dvs en kultur av olika sorters jäst och bakterier. Den har ett geleartat utseende och växer i storlek under bryggningen. Mikroberna i SCOBYN livnär sig på sockret i teet och omvandlar det till hälsosamma ämnen i en sk fermenteringsprocess (en typ av jäsning).

  Sockerhalten sjunker alltså i drycken när mikroberna arbetar och ju längre bryggningen pågår, desto syrligare blir smaken. Bryggningen avbryts när man uppnått den smakbalans man önskar mellan sötma och syrlighet. Om man brygger hemma kan det ta allt mellan 5-15 dagar beroende på rumstemperatur. Om man låter jäsningsprocessen gå för långt omvandlas i sort sett allt socker i teet och man får vinäger.

  Så gör du egen kombucha. 
   

 • Antioxidanter, vitaminer och hälsosamma syror

  De ämnen som bildas när Kombucha bryggs är framförallt hälsosamma syror så som ättiksyra som tros ha en antiinflammatorisk effekt på vår tarm. Andra ämnen som bildas är B-vitaminer, antioxidanter och ett antal olika sorters aminosyror (som är byggstenarna i proteiner).

 • Hur dricks kombucha?

  Smaken på Kombucha upplevs ofta som speciell första gången man provar, det är vanligt att man får testa ett par gånger innan man fastnar. Det är gott att smaksätta sin Kombucha och populära varianter är till exempel ingefära och citron men här kan man självklart experimentera efter säsong. För bäst resultat bör man välja ekologiska råvaror för att mikroberna ska trivas.

  Ett poppis användningsområde för Kombucha är som ett fräscht substitut till alkoholhaltiga drycker. Den porlande känslan och vuxna smaken passar fint vid festliga tillfällen, antingen att dricka som den är eller i en mixad drink.

  För den mer vågade kan den även fungera till barnen som ett alternativ till läsk.

Drinkar med kombucha

 1. Kombucha mojito

  1. Kombucha mojito

  Betyg 4.4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  En alkoholfri mojito gjord på trenddrycken kombucha, alltså en sötad fermenterad dryck, kan det bli bättre? Mynta, socker, lime, is och kombucha är allt du behöver för sommarens kanske fräschaste törstsläckare.

  Kombucha mojito
 2. Kombucha bellini

  2. Kombucha bellini

  Betyg 3.7 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Bellini är en klassisk italiensk drink med solmogna persikor och champagne. I det här receptet har vi bytt ut champagnen mot kombucha – för dig som vill servera en härlig alkoholfri kombucha bellini.

  Kombucha bellini
 3. Kombucha pina colada

  3. Kombucha pina colada

  Betyg 4.8 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En härlig alkoholfri version av piña colada med kombucha, ananasjuice och kokosvatten. Drinken passar perfekt till fräsch mat med tydlig syra – kanske en sallad med thailändska smaker eller en poké bowl med syrlig sås? Har du ingen cocktailshaker går det bra att använda en glasburk med lock.

  Kombucha pina colada
 4. Solgul shot

  4. Solgul shot

  Betyg 5 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Härligt knallgul blir den här shoten med både färskriven gurkmeja och ingefära. Två ingredienser som gillas av alla som vill hålla sig pigga och ger extra fart och fläkt åt citrusjuicen blandad med spritsig kombucha. En riktig rivstart på dagen.

  Solgul shot

Artiklar (1539)

Läskande gott!

Drinkar med kombucha

Kombucha är en porlande fermenterad dryck som är god att dricka som den är, men som också passar perfekt att blanda drinkar med! Vad sägs om en Kombucha mojito eller Kombucha bellini? Här bjuds tre fräscha alkoholfria drinkar med kombucha.

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Sofias spaning

Grapefrukt mocktail

Fyll glasen med en festlig alkoholfri drink perfekt att skåla in det nya året med!

Lär dig mer om...

Ölskola för nyfikna

En öl är aldrig bara en öl. Här lär du dig om vanligaste ölsorterna och mat de passar till

För varmt & kallt!

Välj rätt termos

Vi hjälper dig att välja rätt termos vid olika tillfällen!