Har du förälskat dig i kombucha? Vi förklarar steg för steg hur du kan göra din alldeless egna kombucha.
Kombucha eller "the Booch" som den också kallas framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen sägs framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter.
Teet görs på kombuchasvampen scoby som du kan beställa på nätet eller så kan du fråga efter färdig kombucha i välsorterade hälsokostbutiker. Det fantastiska med kombuchan är att om du sköter den på rätt sätt så kan den återanvändas i all framtid.
För att det är gott! Kombucha består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen.
Passar både som sällskapsdryck och måltidsdryck, lite beroende på smaksättning. Ett perfekt alkoholfritt alternativ till såväl mat som fest!
Testa att spetsa din kombucha med ingefära och citrongräs, eller med färska bär som jordgubbar eller blåbär.
Steg för steg hur du gör din egen kombucha hemma!
Koka upp vattnet, tillsätt te och socker.
Sila och låt svalna.
Häll över i en glasburk och tillsätt färdig kombucha (eller kombucha startvätska) och lägg svampen på ytan.
Täck med en silduk eller tunn handduk och fäst med en gummisnodd.
Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.
Sila av och häll upp på flaskor. Förvara svalt. Vill man ha den kolsyrad tappar man upp den på petflaskor, Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen.
Låt flaskorna stå framme i ett par dagar. Flaskorna blir hårda när kolsyra bildas.
Kombuchasvampen ska sköljas av och kan användas till att göra en ny sats. Under jäsningstiden kommer en ny liten svamp bildas på ytan av teet. Den kan du välja att behålla för egen del, eller ge bort till en kombuchafrälst vän!
Förutom att dricka den precis som den är så går det att göra spännande törstläckande dinkar och isglass med kombucha.
Här är åtta läskande recept med supernyttig citrus som en bärande ingrediens. Så fram med mixern eller råsaftcentrifugen och skrid till verket!
Varför är citrus så nyttigt? Här har du svaren på varför du bör äta mer citrus.