Egen nötmjölk, så gör du!
Gör och drick egen nötmjölk - ett enkelt sätt att få i sig en massa nyttigheter.
Har du förälskat dig i kombucha? Vi förklarar steg för steg hur du kan göra din alldeless egna kombucha.
Kombucha eller "the Booch" som den också kallas framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen sägs framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter.
Teet görs på kombuchasvampen scoby som du kan beställa på nätet eller så kan du fråga efter färdig kombucha i välsorterade hälsokostbutiker. Det fantastiska med kombuchan är att om du sköter den på rätt sätt så kan den återanvändas i all framtid.
För att det är gott! Kombucha består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen.
Passar både som sällskapsdryck och måltidsdryck, lite beroende på smaksättning. Ett perfekt alkoholfritt alternativ till såväl mat som fest!
Testa att spetsa din kombucha med ingefära och citrongräs, eller med färska bär som jordgubbar eller blåbär.
Steg för steg hur du gör din egen kombucha hemma!
Koka upp vattnet, tillsätt te och socker.
Sila och låt svalna.
Häll över i en glasburk och tillsätt färdig kombucha (eller kombucha startvätska) och lägg svampen på ytan.
Täck med en silduk eller tunn handduk och fäst med en gummisnodd.
Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.
Sila av och häll upp på flaskor. Förvara svalt. Vill man ha den kolsyrad tappar man upp den på petflaskor, Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen.
Låt flaskorna stå framme i ett par dagar. Flaskorna blir hårda när kolsyra bildas.
Kombuchasvampen ska sköljas av och kan användas till att göra en ny sats. Under jäsningstiden kommer en ny liten svamp bildas på ytan av teet. Den kan du välja att behålla för egen del, eller ge bort till en kombuchafrälst vän!
Förutom att dricka den precis som den är så går det att göra spännande törstläckande dinkar och isglass med kombucha.
Läskande kombuchaglassar med smak av sommar. Blanda kombucha rasberry med mynta och agavesirap, tillsätt en hög färska hallon i varje glass, frys in och vänta på att få njuta av dessa glassar. Slurp!
KombuchaglassHärligt knallgul blir den här shoten med både färskriven gurkmeja och ingefära. Två ingredienser som gillas av alla som vill hålla sig pigga och ger extra fart och fläkt åt citrusjuicen blandad med spritsig kombucha. En riktig rivstart på dagen.
Solgul shotEn alkoholfri mojito gjord på trenddrycken kombucha, alltså en sötad fermenterad dryck, kan det bli bättre? Mynta, socker, lime, is och kombucha är allt du behöver för sommarens kanske fräschaste törstsläckare.
Kombucha mojitoBellini är en klassisk italiensk drink med solmogna persikor och champagne. I det här receptet har vi bytt ut champagnen mot kombucha – för dig som vill servera en härlig alkoholfri kombucha bellini.
Kombucha belliniGör och drick egen nötmjölk - ett enkelt sätt att få i sig en massa nyttigheter.
Här gör vi en djupdykning i den fermenterade drycken - vad är det egentligen kombucha?
Kombucha är en porlande fermenterad dryck som är god att dricka som den är, men som också passar perfekt att blanda drinkar med! Vad sägs om en Kombucha mojito eller Kombucha bellini? Här bjuds tre fräscha alkoholfria drinkar med kombucha.
Här finner du inte bara goda utan även vitaminrika, miniralrika och fiberrika drycker.
Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.
Tips och superenkla recept på hur du gör egen vätskeersättning för både vuxna och barn.
Med tre enkla steg blir du en mästare på att göra denna populära dryck!
Prova att göra egen – vi visar hur du lagar bästa recept på koreansk kimchi.
Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!