Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Är du en av dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra? Fyll frysen och se fram emot en höst och vinter med mustiga svampsoppor och härlig risotto med buljong och skogens guld.

Artikel i samarbete med Knorr

Sugen på risotto? Här hittar du alla våra risottorecept!

Användbara tips inför svampsäsongen

 • När är det bäst att ge sig ut?

  Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti - september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar.

 • Väder?

  Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna.

 • Vad ska man plocka i?

  Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier.

 • Vilka kan man ta?

  Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På svampguiden.com hittar du Sveriges vanligaste matsvampar.
  Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Här kan du ladda ner en broschyr med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige.

 • Rensa - hemma eller i skogen?

  Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att resa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget när man plockar svamp är en svampkniv dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och borste i den andra.

 • Tillaga och förvara

  Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas.

  Här är tips på hur kan tillaga och förvara svampen. 

  Tillagning


  › Servera på en härlig svamptoast
  › Gör en god risotto
  › Servera en svampsoppa med grillad smörgås
  › Laga en härlig pastarätt med svamp

  Förvaring


  › Förväll och frys in
  › Torka svampen
  › Konservera
  › Lägg in

Risotto x 2

 • Höstens godaste

  Höstens godaste

  En härligt krämig svamprisotto med svamp, vitlök och parmesan. I receptet används shiitakesvamp men den går bra att byta ut mot i princip vilken matsvamp som helst. Servera med gröna blad och bresaola. Mums i höst!

  › Krämig svamprisotto med bresaola

 • Gott med gremolata till

  Gott med gremolata till

  En underbar risotto som får smak av svamp, parmesan och bogfläsk. Till risotton serveras en syrlig gremolata gjord på citron, persilja, vitlök och tomat.

  › Risotto med svamp, bogfläsk och gremolata

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB