Långkok är egentligen inte ett nytt fenomen, matlagningsmetoden har funnits i olika former under annat namn sedan länge. Tänk kokgropar täckta av stenar.
Tricket med långkok: framförhållning
Laga morgondagens middag idag. I gengäld lägger du själv minimalt med tid på tillagningen – låt maten sköta sig själv grytan, kastrullen eller pannan. Istället för att ödsla tid på att hacka och skära ingredienserna för att det ska gå snabbt att steka eller koka, lägger du köttet helt i grytan och bara klyver rotfrukter.
Gott, billigt och nyttigt
Den långa tillagningstiden och låga temperaturen gör att smakerna blommar ut. En fördel med långkok är att du kan använda lite billigare kött som ofta är väldigt smakrikt, men som behöver lite tid på sig, till exempel högrev, kalvbringa eller fläsklägg. Och beroende på vilket kärl du använder når du olika nyttiga vinster. Lergrytan behåller vitaminer och näringsämnen och i en gjutjärnsgryta får du en extra dos järn.
Länge leve långkok! Det är enkelt, fordrar minimal arbetsinsats och är riktigt gott!