Hoppa till sidans innehåll

Hösten är här och med den vardagen och ändrade matvanor. Kalla maträtter byts mot varma och vi grillar inte lika flitigt längre. Istället är spisen och ugnen i fokus samtidigt som det ska gå fort och lätt att laga maten. Då vill vi slå ett slag för långkoken. Låter det motsägelsefullt? Häng med så ska vi förklara.

Av: Leena Mägi

Långkok är egentligen inte ett nytt fenomen, matlagningsmetoden har funnits i olika former under annat namn sedan länge. Tänk kokgropar täckta av stenar.

Tricket med långkok: framförhållning

Laga morgondagens middag idag. I gengäld lägger du själv minimalt med tid på tillagningen – låt maten sköta sig själv grytan, kastrullen eller pannan. Istället för att ödsla tid på att hacka och skära ingredienserna för att det ska gå snabbt att steka eller koka, lägger du köttet helt i grytan och bara klyver rotfrukter.

Gott, billigt och nyttigt

Den långa tillagningstiden och låga temperaturen gör att smakerna blommar ut. En fördel med långkok är att du kan använda lite billigare kött som ofta är väldigt smakrikt, men som behöver lite tid på sig, till exempel högrev, kalvbringa eller fläsklägg. Och beroende på vilket kärl du använder når du olika nyttiga vinster. Lergrytan behåller vitaminer och näringsämnen och i en gjutjärnsgryta får du en extra dos järn.

Länge leve långkok! Det är enkelt, fordrar minimal arbetsinsats och är riktigt gott!

Smarta grytor för höstens långkok

 • Lergryta

  Lergryta

  Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta som är avsedd för matlagning i ugn. Lägg lergrytan i blöt ca 15 minuter före användning, den suger då upp vatten som den senare avger under tillagningen. Lägg i dina ingredienser och ställ in lergrytan i kall ugn. Tillagningen kan jämföras med ångkokning och bevarar på samma sätt vitaminer och näringsämnen.

 • Gjutjärnsgryta

  Gjutjärnsgryta

  När du lagar mat i en gjutjärnsgryta löses en del järn ut från grytan till maten som en slags naturlig järnberikning. Men kom ihåg att använda syrliga ingredienser som tomat och att grytan inte är emaljerad för att den här reaktionen ska bli av. Mat med syrliga ingredienser tillagad i gjutjärnsgryta kan innehålla tre till fyra gånger mer järn än mat tillagad i annat kärl.

 • Traktörpanna

  Traktörpanna

  Traktörpannan är en kombo av stekpanna och kastrull, det bästa från två världar. Traktörpannan har högre kanter än en vanlig stekpanna så att du kan koka i den, men också en mycket större stekyta än vad kastrullen har. De flesta traktörpannor har lock. Oftast är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att du kan använda den även i ugn.

 • Kastrull

  Kastrull

  Kastruller är något som finns i de flesta kök och givetvis går det att göra långkok i en vanlig kastrull. Tänk på att använda tjockbottnad kastrull som bättre leder och håller värme.