Hoppa till sidans innehåll

Skalar du moroten eller äpplet av gammal vana? Tänk efter nästa gång. Måste du verkligen? Mycket av nyttigheterna och smaken sitter i just skalet. För att inte tala om ekonomin – en normal skalare tar bort en femtedel när du skalar dina potatisar!

Text Anna K Sjögren Foto Lennart Weibull Recept Bufféredaktionen Styling Liselotte Forslin

5 anledningar att sluta skala

 • Det är oftast onödigt

  Hyfsat mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine. Det finns även de som äter kiwi med skalet på. De är helt rätt ute!

 • För att minska svinnet

  Det blir mer mat och näring kvar i grönsaker, frukt och rotfrukter med skalen kvar. Och rent ekonomiskt är det en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som var femte potatis som går bort vid skalning. Skala hellre efter kokning om du måste.

 • Syrliga skal ger smak

  Precis som med andra frukter innehåller skalet från citrusfrukter ännu mer fibrer och näringsämnen än fruktköttet. Men välj ekologiskt odlat om du ska använda citrusskal i matlagningen, eftersom det annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel. Citronskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fisksoppan. Limeskal passar utmärkt särskilt i rätter med asiatisk kryddning i övrigt. Riv av det yttre, färggranna skalet och lämna kvar den vita hinnan närmast fruktköttet; den har en bittrare smak. Riv strax innan skalet ska användas så att det inte torkar och tappar smak.

 • Skal boostar grytan

  Spara putset från kött och skalen från grönsakerna när du preppar för köttgryta. Lägg puts och skal (inte jordiga förstås) i en kastrull, slå på vatten och låt småkoka några timmar till en schyst buljong. Sila och använd i grytan du lagar eller spara i frysen till en annan gång.

 • Sluta även upp med att...

  … Slänga broccolistammen. Den är minst lika god som buketterna, och utgör en betydande del av hela grönsaken. Finstrimla även det gröna på purjon och strössla över soppor och grytor, eller släng ner i omeletten eller det stekta riset. Tunt skuren blomkålsblast och stam är super i en wok eller kokt med en klick smör. Och fast man inte tror det – ananasstocken är inte heller så dum, tunt skuren.

6 smarriga recept med skal

 • Bakad sötpotatis

  Visst går det lika bra att baka sötpotatis som vanlig potatis! Halvera sötpotatisen och lägg med skalet upp, så det blir det gott och krispigt i ugnen. Det hårdbakade skalet ger en fin kontrast till det mjuka innanmätet – och tanken är att du ska äta hela härligheten.
  Bakad sötpotatis

 • Friterad bakpotatis

  Bakad potatis är en underskattad delikatess som passar lika bra att njuta i all enkelhet som i sällskap av en bit kött, fågel eller fisk. Den här bakpotatisen är extra lyxig då skalet friteras och fylls med potatis, lagrad ost, oregano och smör. Allt går sedan att äta!
  Friterad bakpotatis med ost och dragon

 • Fruktcarpaccio med vit choklad

  Prova en fruktig dessert som påminner lite om gino i smaken, men som inte bakas i ugnen. Fokus här ligger i stället på riktigt tunt skivade frukter, så pass tunt att du inte behöver skala dem. Och så en ljuvlig, limedoftande vit chokladsås och vaniljglass till det.
  Fruktcarpaccio med vit chokladsås

 • Citrusmarmelad med ingefära

  När du kokar marmelad på citrusfrukter ska skalet sitta kvar. Det är just skalet som ger den bittersöta tonen man vill åt. Balansera den bittra smaken med en rejäl dos färsk ingefära, och du har den ultimata citrusmarmladen till scones eller rostat bröd.
  Citrusmarmelad med ingefära

 • Banan- och chokladsmoothie

  Har du ett gäng bruna bananer liggandes hemma i fruktskålen? Släng dem för allt i världen inte! Skär i bitar och frys in. Ja, med skal och allt – så länge de är ekologiska. Ta fram och mixa med mandeldryck, kakao och jordnötssmör till en krämig smoothie.
  Banan- och chokladsmoothie

 • Chips på rotfruktsskal

  Vankas det månne rostade rotfrukter, rotfruktssoppa eller någon annan rätt med just rotfrukter? Ta tillvara skalet när du ändå skalar och fritera till spröda, smakrika chips. Se bara till att skalen är ordentligt borstade och rena från jord och smuts.
  Skaliga rotfruktschips