Hoppa till sidans innehåll

Efter att ha läst dessa grymma hacks kommer du troligtvis aldrig att slänga matrester som räkskal, morotsblast eller parmesantkanter igen.

Alexandra Holm

8 matrester du aldrig behöver slänga igen

 • Parmesankanten

  Tillhör du dem som slänger parmesanen när bara kanten återstår? Tänk genast om för här går du miste om en riktig godbit. På en äkta parmesanost är kanten nämligen bara ost som hårdnat och denna går att använda på flera sätt. Du kan till exempel koka hela kanten i en soppa, pastasås eller gryta för en härligt ostig smak. Dessutom kan du göra din alldeles egna umamibuljong genom att koka parmesankanter tillsammans med vatten, lök och vitlök riktigt länge. Sila sedan och använd i en risotto eller liknande.

 • Morotsblasten

  Om du inte visste att morotsblasten gick att äta kan vi glädja dig med att det går alldeles utmärkt. Till exempel kan du använda den som krydda i soppor, sallader eller grytor. Morotsblast funkar också finfint som färsk persilja, i drinkar eller i en härlig pesto. Se bara till att skölja av blasten ordentligt för att få bort all jord.

  Tips! Här hittar du ett grymt recept på hur du gör Pesto på morotsblast

 • Överblivna gröten

  Har du kvar havregrynsgröt eller någon annan gröt som riskerar att hamna i soptunnan? I så fall bör du testa det här smarta tipset istället. Stek på den överblivna gröten i stekpanna. Gröten förvandlas till ett slags bröd som är gott att äta tillsammans med mjölk och valfria toppings. Coolt va?

  Här hittar du ett smarrigt recept på Stekt gröt med grekisk yoghurt, honung och nötter

 • Broccolistammen

  Broccolin är ett typiskt exempel på en råvara som många av oss inte använder till fullo. Sluta upp med att slänga stammen på din broccoli och börja använda även denna i matlagningen. Stammen är jättegod och funkar fint att skiva tunt och rosta i ugn. Ett annat tips är att skära stammen i små bitar, steka upp tillsamans med andra rester och vips så har du en finfin pyttipanna!

 • Räkskalen

  Tillhör du dem som slentrianmässigt slänger räkskalen efter en skaldjursfrossa? Då går du miste om ingrediens som har förmågan att sätta guldkant på många rätter. Använd istället räkskalen till att göra en härlig räkbuljong eller fond på. Perfekt att använda till soppor, grytor, pastarätter eller paella.

  Testa gärna att laga detta recept på Spagetti med räkor och gravad lax som tar tillvara på såväl räkor som skal!

 • Stammen på romansalladen

  Hur många av oss slänger inte stammen på vår romansallad? Men här finns faktiskt ett perfekt läge för riktigt enkel återodling. Det enda du behöver göra är att sätta den nedre delen av stammen i en centimeter vatten och placera i fönstret. Efter två veckor kommer det nya blad och vips så har du en ny fräsch romansallad att använda!

 • Kikärtsspadet

  Troligtvis har du redan koll på denna men eftersom detta tips är för bra för att missa tar vi med det för säkerhets skull! Spara spadet som blir över när du silat färdigkokta kikärtor. Kikärtsspadet, som även kallas aquafaba, kan nämligen användas till massa smarriga saker. Du kan bland annat göra vegansk maräng, majonäs eller en härligt krämig mousse på det.

  Läs mer om hur du bäst använder aquafaba här

 • Överblivna chilin

  Har du fått chili över och vet inte vad du ska använda den till? Lägg den överblivna chilin i en burk och frys in! Chilin funkar riktigt bra att riva direkt från frysen och skapa ett härligt chili-stoft av som passar perfekt till matlagning, marinering eller att strössla över maten.