ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk pavlova med mango och passionsfrukt

En ljuvligt god, helt vegansk tårta där kikärtsspad används i marängen istället för äggvitor. Tårtan blir vacker dekorerad med pistagenötter, mango och gröna blad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt, 30x40 cm (för 12 bitar).
  2. Häll av kikärtsspadet (spara spadet, 1 dl spad för 12 bitar) från ärtorna i en finmaskig sil. Vispa kikärtsvätskan tills den är vit och fluffig. Den är tillräckligt vispad när du kan vända den upp och ned. 
  3. Tillsätt socker, ca 1/2 dl i taget, under fortsatt vispning. När smeten är fast och glansig är marängsmeten klar. Vispa ner citronsaften mot slutet. 
  4. Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten, ca 25 cm i diameter (för 12 bitar). Gör kanterna något högre. 
  5. Grädda i ca 2 1/2 timme tills marängen släpper från pappret. Låt marängen ligga kvar i ugnen och svalna helt ett par timmar (med luckan stängd).
  6. Topping: Dela och gröp ur passionsfrukten. Vispa den växtbaserade grädden tillsammans passionsfrukt och florsocker.
  7. Garnering: Hacka pistagenötterna. Skala och skär mangon i skivor. Dela och gröp ur passionsfrukten.  
  8. Klicka grädden på marängen och garnera med mango och passionsfrukt. Strö över pistagenötter och eventuellt mynta eller citronmeliss.

För alla

Fri från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.

Tips

Färga gärna grädden med lite karamellfärg för att den inte ska ha samma färg som marängen.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • spadet av 1 förp, kokta kikärter à 380 g (1 förp motsvarar 1 dl avhällt kylskåpskallt kikärtspad)
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 - 1 tsk pressad citronsaft
Topping
  • 1 passionsfrukt
  • 3 dl växtbaserat alternativ till grädde (vispbar)
  • 2 msk florsocker
Garnering
  • 1/2 dl hackade pistagenötter
  • 1 färsk mango
  • 1 passionsfrukt
  • ev. färsk mynta eller citronmeliss

Näringsvärde
Per portion

Energi 686 kJ / 165 kCal