Hoppa till sidans innehåll

Sill, strömming, matjes och ansjovis känner vi till, men vad är vad? Här reder vi ut begreppen och bjuder på fem goda recept med Sveriges genom tiderna viktigaste fisk.

Artikel i samarbete med Abba
Här hittar du alla våra recept med sill!

 • Sill eller strömming?

  Sill och strömming är samma fisk, men i Östersjön är den mindre och magrare. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön, norr om Kalmar. Sill som lever på västkusten eller i Skåne kallas sill. Namnet sill kommer troligen från isländska "sili", som betyder fiskyngel. Strömming kommer från fornsvenskans "en som far fram i flock". Strömming (östersjösill) är inte en råvara som passar för att användas till matjessill eller inläggningssill.

 • Saltsill

  Blir det när sillen filéas färsk och läggs i saltlake. Den är grunden till de urvattnade sillfiléer som man lägger in själv.

 • Kryddsill

  Mer känd som matjessill. Finns i en variant som lagras med maginnehållet kvar, så kallad ”gammaldags mognad”, och en som filéas färsk innan den lagras. Båda mognar i lag av vatten, kryddor, socker och salt.

 • Marinerad sill

  Det som de flesta menar när de säger inlagd sill. Alltså sill som filéas färsk och får mogna i en marinad av ättika, salt och vatten. Olika kryddsättningar skapar sedan alla smakvarianter och blir sillinläggningar på glasburk.

 • Skarpsill

  Skarpsill, eller Sprattus sprattus på latin, används för att göra ansjovis. Skarpsillen fiskas nattetid längs den svenska västkusten. Den sorteras efter storlek och kryddas hel för att sedan mogna i tunna under tre till fyra månader. Därefter är det dags att filéa ansjovisen eller lägga den hel på burk.

 • 5-minuterssill

  En smart genväg i form av sill i ättikslag som är klar att läggas in i krämig sås. Tar man exempelvis hovmästarsås blir det senapssill. Med en arbetsinsats på bara 5 minuter kan man imponera med en egen inläggning.

 • Vill du veta mer?

  Besök Abbas sillskola och lär dig allt du någonsin velat veta om sill. Till sillskolan!

Fem goda sillrecept

 • Tre goda silltapas

  Tre smarriga silltapas att servera både till vardags och fest! Imponera med en het silltaco eller en twist på mer klassiska smaker till sill som brynt smör och potatis. Här finns något för alla smaker.

  - Tre goda silltapas

  Spara

 • Matjessill på fat

  En klassisk sommarrätt är detta dekorativa matjesfat med vispad crème fraiche, färskpotatis och krämiga ägg. Och om du vill göra det lilla extra ska du toppa med brynt smör och stenbitsrom. Servera som en del av en buffé eller fräsch sommarlunch.

  - Matjessill på fat

  Spara

 • Fräsch basilikasill

  En fräsch variant på krämig inläggningssill med basilika, syrlig lime, vitlök, crème fraiche och 5-minuterssill har vi här. En riktigt smarrig kombination som är snabb och enkel att blanda ihop! Gör gärna dagen innan servering så smakerna hinner sätta sig ordentligt.

  - Fräsch basilikasill

  Spara

 • Brantevikssill

  Brantevikssill är en god och kryddig sill som du kan lägga in snabbt och enkelt själv. Du behöver bara varva 5-minuterssill med lök, kryddor, citronskal, lagerblad och dill. Sa vi att det var enkelt?

  - Brantevikssill

  Spara

 • Vitlökssill med citron

  Gör en egen krämig vitlökssill snabbt och enkelt med 5-minuterssill, vitlök, majonnäs och gräddfil. Tillför lite syrlig citron och smaksätt med dina favoritörter. Vi rekommenderar persilja, dill och gräslök!

  - Vitlökssill med citron

  Spara