Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Du har säkert hört det förr - att vissa former på pastan passar bättre till vissa såser. Men hur ska man egentligen tänka? I samarbetet med pastaproffsen på Barilla reder vi ut begreppen. Och ja - det finns pasta som passar till alla såser!

Artikel i samarbete med Barilla

Pastasorter

  • Spaghetti

    Spaghetti

    Spaghetti är pastaklassikern "numero uno" och den pastasort de flesta tänker på när man pratar om pasta. Spaghettins traditionella bredd och längd gör att kan de användas till de flesta recept, från traditionella till mer ovanliga. En tallrik spaghetti passar bra till alla tillfällen!

    › Recept med spaghetti

  • Bucatini

    Bucatini

    Bucatini är tjocka, ihåliga och väldigt bra på att binda samman kraftiga såser. De passar utmärkt till den klassiska såsen Amatriciana (rimmat sidfläsk i tomatsås), men är även utsökta till såser med en bas på tomat, grönsaker eller ost.

    › Recept med bucatini

  • Tortiglioni

    Tortiglioni

    Tortiglioni är en rörformad pasta som dessutom har spiraler som effektivt fångar upp såsen. Formen passar utmärkt till kraftika såser och rätter med mycket smak, till exempel köttsåser eller gräddiga såser med svamp och/eller grönsaker.

    › Recept med tortiglioni

  • Spaghettini

    Spaghettini

    Spaghettini är tunn, lätt och tålig för kokning. Ett säkert kort för den som vill ha sin pasta al dente. Pastasorten passar bra tillsammans med oljebaserade såser utan att tappa form eller fasthet och till smakrika såser som är typiska för det syditalienska köket.
    Finsmakarna avråder från att blanda Spaghettini med ost, möjligtvis kan de blandas med en nypa Parmigiano Reggiano.

  • Risoni

    Risoni

    Risoni kommer ur en gammal italiensk tradition som uppstod för att kompensera avsaknaden av ris. De kan användas som substitut till ris men passar också perfekt i buljonger och grönsakssoppor.

    › Recept med risoni

  • Rigatoni

    Rigatoni

    Rigatoni kännetecknas av räfflingen på ytan och sin stora diameter. Traditionellt förknippas Rigatoni med köttsåser men passar också utmärkt till pikanta såser eller den enklaste tomatsås. Tack vare sin utformning fångar den även upp lätta såser baserade på grönsaker.

    › Recept med rigatoni

  • Fusilli

    Fusilli

    Fusilli passar utmärkt till tjocka såser med kött- eller ricottabas, men de kommer precis lika väl till sin rätt i en sallad: hackade grönsaker, kryddor, tonfisk - allt i perfekt harmoni tillsammans med en sammetslen olivolja.

    › Recept med fusilli

  • Farfalle

    Farfalle

    Farfalle är en kort pasta med lekfull form. Former med skruvade gömmor fångar upp örter och andra små godbitar. Passar exempelvis till kyckling-, tomat- och chorizosås. Det är en tradition att använda kort pasta till kött, grönsaksrätter och olika pastasallader.

    › Recept med farfalle

  • Capellini

    Capellini

    Capellini är supertunna spaghetti som ibland kallas för änglahår tack vare sin form. Passar bra tillsammans med lättare såser som inte tynger ner dem för mycket. Passar till exempel bra i en skållhet buljong där de krullar ihop sig i roliga former. Den går även utmärkt att ugnsgratinera.

    › Recept med capellini

  • Bavette

    Bavette

    Bavette har formen av ett tillplattat spaghettistrå. Dess platta och något konvexa form gör dem perfekt lämpade att fånga upp olika såsers ingredienser och återge alla dess smaker. Funkar särskilt bra till Pesto alla Genovese, skaldjursåser och carbonara.

    › Recept med bavette