Makaroner... Dessa små gula och böjda pastarör är en vardagsräddare hemma hos många av oss. Men vet du till exempel varifrån namnet kommer och hur makaroner får sina hål? Vi nördar ner oss i makaronkunskap och lär oss mer om detta viktiga ämne!
Tips! Här finns alla våra bästa
makaronrecept.
Namnet makaroner kommer från italienska språkets "maccheroni" som i sin tur härstammar från det antika grekiska ordet "macaria". Makaria var en slags kornbuljong som serverades för att fira och välsigna de döda.
Makaroner har funnits i Sverige sedan mitten på 1600-talet via det franska hovet och var faktiskt den första sortens pasta som introducerades här. t. I Cajsa Wargs "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" från 1755 hittas det äldst bevarade receptet, där makaronerna kokas i köttsoppa och sedan stuvas med riven ost och muskot.
Under 1900-talet byggdes så kallade makaronibutiker i flera svenska städer. År 1941 gav de tillsammans ut kokboken "91 olika sätt att tillaga svenska makaroner". Bland annat innehöll kokboken ett recept på makaroner kokade i aprikossoppa och stjärnmakaroner i gröt med kanel. Idag känner vi oss lite tveksamma till just den smakkombinationen!
”Låt makaroner gå in när potatisen går ut” löd en reklamaffisch från ICA i mitten av 1900-talet. En slogan som skulle visa sig bli verklighet. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades svenskarnas potatiskonsumtion och pastan tog över potatisens självklara plats som kolhydrat på tallriken. Pastan var lättlagad, hade korta koktid och behövde inte tvättas eller skalas. 1961 kom det snabbaste alternativet av dem alla – snabbmakaronerna. Från 60 minuters koktid till 3. Där kan vi snacka vardagsräddare nummer ett!
Makaroner tillverkas genom att den tjocka degen pressas i en maskin genom en form med en massa munstycken som ger makaronerna deras hål.
I fabriken blandas mjöl med vatten till en konsistens som liknar smulpaj. När degen är färdigknådad suger man ur luften ur den för att göra den mer elastisk. Därefter pressas den ut genom en form i högt tryck och kommer ut på andra sidan i form av makaroner. Sedan torkas makaronerna långsamt på band i olika torkzoner. Därefter kyls de ner och lagras tills det är dags för paketering och transportering ut till alla makaronisugna kunder!
Makaroner utgör basen i många populära rätter som makaronilåda eller pudding och den ljuvligt krämiga, ostiga maträtten mac n' cheese.
Snabbmakaroner - färdiga på 3 minuter
Lite tunnare, men mycket snabbare. Snabbmakaronen introduceradesför första gången i Sverige 1961, och har varit en livlina och familjefavorit i svenska barnfamiljers skafferier sedan dess.
Idealmakaroner - makaronernas makaron
Det här är makaronernas makaron. Med sin klassiskamakaronform och perfekta stunsighet passar den likabra till köttbullar som till tryffelsvamp – och lyckas dessutomvara lika älskad av barnen som av de vuxna.
Gammaldags idealmakaroner - för dig som gillar stuvat
Gammeldags idealmakaroner lämpar sig bäst för att göra stuvade makaroner. Stuva och njut!
Fullkornsmakaroner - dubbelt så mycket fibrer
En gyllengul och nyckelhålsmärkt fullkornsmakaron som inte bara är fantastiskt god, utan även innehåller dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta och andra nyttigheter i form av vitaminer och mineraler.
Ekologiska makaroner - för dig som gillar miljön lite extra mycket!
De ekologiska makaronerna är tillverkade av ekologiskt spannmål odlat för att främja biologisk mångfald och öppna landskap. Byt ut vanliga makaroner mot ekomakoroner för att enkelt bidra till en bättre miljö.