Makaronkunskap

Visste du det här om makaroner?

Makaroner... Dessa små gula och böjda pastarör är en vardagsräddare hemma hos många av oss. Men vet du till exempel varifrån namnet kommer och hur makaroner får sina hål? Vi nördar ner oss i makaronkunskap och lär oss mer om detta viktiga ämne!
Tips! Här finns alla våra bästa makaronrecept.

 1. 1. Namnet kommer från Italien men härstammar från Grekland

  Namnet makaroner kommer från italienska språkets "maccheroni" som i sin tur härstammar från det antika grekiska ordet "macaria". Makaria var en slags kornbuljong som serverades för att fira och välsigna de döda.

 2. 2. Makaroner var den första pastan som kom till Sverige

  Makaroner har funnits i Sverige sedan mitten på 1600-talet via det franska hovet och var faktiskt den första sortens pasta som introducerades här. t. I Cajsa Wargs "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" från 1755 hittas det äldst bevarade receptet, där makaronerna kokas i köttsoppa och sedan stuvas med riven ost och muskot.

 3. 3. Förr i tiden fanns det makaronibutiker

  Under 1900-talet byggdes så kallade makaronibutiker i flera svenska städer. År 1941 gav de tillsammans ut kokboken "91 olika sätt att tillaga svenska makaroner". Bland annat innehöll kokboken ett recept på makaroner kokade i aprikossoppa och stjärnmakaroner i gröt med kanel. Idag känner vi oss lite tveksamma till just den smakkombinationen!

 4. 4. Hade kraften att halvera vår potatiskonsumtion under lång tid

  ”Låt makaroner gå in när potatisen går ut” löd en reklamaffisch från ICA i mitten av 1900-talet. En slogan som skulle visa sig bli verklighet. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades svenskarnas potatiskonsumtion och pastan tog över potatisens självklara plats som kolhydrat på tallriken. Pastan var lättlagad, hade korta koktid och behövde inte tvättas eller skalas. 1961 kom det snabbaste alternativet av dem alla – snabbmakaronerna. Från 60 minuters koktid till 3. Där kan vi snacka vardagsräddare nummer ett!

 5. 5. Makaronerna får sina hål i en maskin

  Makaroner tillverkas genom att den tjocka degen pressas i en maskin genom en form med en massa munstycken som ger makaronerna deras hål.

 6. 6. Tillverkas av mjöl och vatten

  I fabriken blandas mjöl med vatten till en konsistens som liknar smulpaj. När degen är färdigknådad suger man ur luften ur den för att göra den mer elastisk. Därefter pressas den ut genom en form i högt tryck och kommer ut på andra sidan i form av makaroner. Sedan torkas makaronerna långsamt på band i olika torkzoner. Därefter kyls de ner och lagras tills det är dags för paketering och transportering ut till alla makaronisugna kunder!

 7. 7. Makaroner är basen i många populära rätter

  Makaroner utgör basen i många populära rätter som makaronilåda eller pudding och den ljuvligt krämiga, ostiga maträtten mac n' cheese.

 1. Parmesanstuvade makaroner med smörstekta kantareller

  1. Parmesanstuvade makaroner med smörstekta kantareller

  Betyg 4.2 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Är det något recept som andas vardagslyx så är det detta! Liva upp vilken tråkig vardagskväll som helst med dessa ljuvligt krämiga parmesanstuvade makaroner som blir extra lyxiga med timjan och tryffelolja. Servera ihop med smörstekta kantareller och njut.

  Parmesanstuvade makaroner med smörstekta kantareller
 2. Snabbmakaroner med spenatbollar

  2. Snabbmakaroner med spenatbollar

  Betyg 3.8 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Den här vegovarianten på köttbullar måste du prova! Tillsammans med snabbmakaroner är dessa krämiga spenatbollar med vitlök och ost den perfekta snabbmiddagen för dig som vill ha en lite grönare vardagsmåltid.

  Snabbmakaroner med spenatbollar
 3. Fullkornsmakaroner med viltfärsbiffar och gräddsås

  3. Fullkornsmakaroner med viltfärsbiffar och gräddsås

  Betyg 4.2 av 5.
  10 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Mätt och belåten blir du garanterat av denna rätt bestående av fullkornsmakaroner, krämig gräddsås och hemgjorda viltfärsbiffar som du enkelt mixar ihop. Kanske blir det en ny vardagsfavorit?

  Fullkornsmakaroner med viltfärsbiffar och gräddsås

Makaroner för varje tillfälle

Snabbmakaroner - färdiga på 3 minuter

Lite tunnare, men mycket snabbare. Snabbmakaronen introduceradesför första gången i Sverige 1961, och har varit en livlina och familjefavorit i svenska barnfamiljers skafferier sedan dess.

Idealmakaroner - makaronernas makaron

Det här är makaronernas makaron. Med sin klassiskamakaronform och perfekta stunsighet passar den likabra till köttbullar som till tryffelsvamp – och lyckas dessutomvara lika älskad av barnen som av de vuxna.

Gammaldags idealmakaroner - för dig som gillar stuvat

Gammeldags idealmakaroner lämpar sig bäst för att göra stuvade makaroner. Stuva och njut!

Fullkornsmakaroner - dubbelt så mycket fibrer

En gyllengul och nyckelhålsmärkt fullkornsmakaron som inte bara är fantastiskt god, utan även innehåller dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta och andra nyttigheter i form av vitaminer och mineraler.

Ekologiska makaroner - för dig som gillar miljön lite extra mycket!

De ekologiska makaronerna är tillverkade av ekologiskt spannmål odlat för att främja biologisk mångfald och öppna landskap. Byt ut vanliga makaroner mot ekomakoroner för att enkelt bidra till en bättre miljö.

Artiklar (1533)

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Pastabonanza

Gör egen pasta!

Lär dig att göra egen pasta och laga goda pastarätter signerade Skrea matbruk.

Festligt!

Lyxig räkpasta

En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?

Favoriträtt!

Köttfärssås-bonanza

Vi har samlat våra bästa recept på allas vår favorit – köttfärssåsen.

Bu eller bä?

Vi testar pastachips

Chips av pasta? Japp, enligt TikTok är pastachips riktigt gott och enkelt att göra,

Vardagsrätter

Krämiga pasrarätter

Krämig pasta! Det är enligt oss något man definitivt inte kan få nog av. Håller du med?