Hoppa till sidans innehåll

När är päron i säsong egentligen? Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa om man har ett dignande päronträd i trädgården? Inspireras här!

Tips: Här hittar du alla våra recept med päron!

Päronsäsong

Svenska päron är i säsong augusti till oktober.

Päronsorter

Alexander Lucas
En av de mest populära päronsorterna. Alexander Lucas är ett stort, helgrönt päron med blankt, tjockt skal. Det har vitt, saftigt fruktkött och en söt smak.

Anjou
Anjoupäronet är medelstort, runt och har ett tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är saftigt och har en söt smak.

Augustipäron
Denna päronsort har fått sitt namn av det faktum att den mognar i augusti. Augustipäron är små, ljust gröna och har en svagt syrlig smak.

Bonne Louise
En sen höstsort med ganska stora frukter som är avlångt päronformade. Skalet är gulgrönt med brunröda till röda fläckar. Bonne Louise har gulvitt, saftigt fruktkött och söt, något syrlig smak.

Carola
En av de mest populära päronsorterna, som döptes 1983 efter artisten Carolas första vinst i Melodifestivalen. Stora frukter med grovt, gulgrönt skal som är delvis täckt med orangerött. Carola har gulvitt fruktkött och en balanserad smak av syra och sötma.

Clara Frijs
Den mest populära svenska päronsorten. Frukten har vitt, mjukt och saftigt fruktkött med söt smak. Det är ett medelstort runt päron med ett kort skaft. Sorten har glatt, ljust gulgrönt skal.

Conference
En av de mest populära päronsorterna är Conference – en sen höstsort som är medelstort, har en långsmal form och har ljust, gröngult skal med guldbruna fläckar. Frukten har saftigt fruktkött som ofta saknar kärnor och en söt smak som kan liknas vid melon.

Doyenne de Comice
Ett vinterpäron som klassats som världens finaste päron. Det är ett gulgrönt päron med inslag av brunrött. Frukten är droppformad och fruktköttet gulvitt, saftigt och något grynigt. Doyenne de Comice har en väldigt söt smak med lite syra.

Greve Moltke
En höstsort som är vanligt förekommande i trädgårdar. Frukten är stor, äggformad och bred och skalet är tjockt. Den är gröngul till gul med vissa orangeröda till violettröda skiftningar. Greve Moltke har vitt, saftigt, sött fruktkött som smälter i munnen.

Gråpäron
Är ovanligt i fruktdisken men desto vanligare i trädgårdar runtom i landet. Gråpäron är små och har en söt smak. Fruktköttet är gult, saftigt och kornigt, skalet är grågrönt och grovt.

Göteborgs Diamant
I trädgårdar är denna sort vanlig. Frukterna är ganska stora och skalet fast och i nyanser av gult, grönt och rött. Fruktköttet är vitt, saftigt och sött med något grynig textur.

Williamspäron
Williamspäron är stora och har en klumpig form och fyllig, aromatisk smak. Fruktköttet är gulvitt, fint, saftigt och skalet är ljusgrönt till gröngult.

4 goda recept med päron

 • Mandel- och päronkaka med citron

  Sugen på att baka med päron? Gör en päronkaka med mandelmassa som är lika vacker som ljuvligt god! Den saftiga kakan är helt glutenfri och gör sig fint tillsammans med lättvispad grädde eller glass, perfekt när du vill bjuda på glutenfritt fika.

  - Mandel- och päronkaka med citron

  Spara

 • Päronlemonad

  Letar du efter ett nytt recept med päron? Gör egen päronlemonad att släcka törsten med! Citron och päron sätter smak på denna svalkande lemonad som blandas med kolsyrat vatten och is vid servering.

  - Päronlemonad

  Spara

 • Inkokta päron med vanilj

  Att göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!

  - Inkokta päron med vanilj

  Spara

 • Päronkompott

  Har du mogna päron över? Då är det här ett recept för dig! Koka päronen med citron, socker, kanel och vatten till en päronkompott som är supergod till frukost – vare sig du äter yoghurt eller gröt – eller dessert.

  - Päronkompott

  Spara