Stämmer det att du kan äta halloumi om du är lakto-vegetarian? Och kan du äta halloumi när du är gravid? Här reder vi ut frågorna och bjuder dessutom på tips och väldigt goda recept på hur du kan använda denna omåttligt omtyckta ost. Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Artikel i samarbete med Fontana

 • Kan vegetarianer äta halloumi?

  Ja. Äter du lakto-vegetarisk kost kan du äta de flesta halloumiostar. De innehåller nämligen oftast vegetabiliskt ystenzym istället för löpe. Dock får man använda animalisk löpe i halloumi, så vill du vara säker bör du läsa på förpackningen. Fontanas halloumi går utmärkt att äta om du är lakto-vegetarian och är dessutom väldigt proteinrik vilket gör att den är ett bra alternativ till kött. Dessutom perfekt under grillförbud på sommaren, eftersom du kan äta den naturell, vilket ju är aningens svårare med en köttbit.

 • Kan gravida äta halloumi?

  Ja. Enligt Livsmedelsverket går det fint att äta halloumi som gravid sålänge den är nyförpackad. Listeria dör om de hettas upp till över 70 grader, och halloumi hettas upp till 95 grader under tillverkning.

  För djupdykning: Livsmedelsverkets råd för gravida

 • Måste halloumi skivas innan den grillas?

  Nope. Givetvis går den att grilla precis så som du föredrar, men ett tips när du grillar halloumi är att dela den i två stora bitar (så som den naturligt är vikt) och lägga den på grillen. Om du trots allt föredrar skivad halloumi, se till att du inte skär för tunna skivor. Lägger du för små bitar på grillen bränns de lätt och trillar ner genom gallret.

  Ska du steka halloumi rekommenderar vi alltid att skiva den för bästa resultat!

 • Halloumi fastnar ofta i grillgallret

  Sant. Tricket är att torka av halloumin med hushållspapper lite lätt innan den tillagas, och därefter penslar du grillgallret med olivolja. Då fastnar den inte! Obs. Penslar du direkt på osten finns risken att det blir för mycket och då ryker det och osten blir bränd. Så det bästa är att pensla på gallret!

 • Finns det ”falsk halloumi”?

  Ja. Halloumi är ett skyddat varumärke inom EU, vilket betyder att osten måste ha tillverkats på cypriotisk mjölkråvara på Cypern för att det ska vara äkta halloumi.

3 recept för halloumi-älskaren

 • Chilimarinerade halloumiburgare

  Chilimarinerade halloumiburgare

  På jakt efter den perfekta halloumiburgaren? Denna chilimarinerade variant är utan tvekan perfekt för den som inte är rädd för lite hetta. Tillsammans med en syrlig citrusslaw blir den garanterat en succé, och därför gör vi den med dubbla halloumiburgare. Mums!

  - Chilimarinerade halloumiburgare

  Spara

 • Halloumivåffla

  Halloumivåffla

  Superenkla halloumivåfflor som du slänger ihop i ett nafs. Så otroligt gott och passar utmärkt som tilltugg innan middag eller att servera på buffé. Toppa med det du tycker är gott, t.ex rödlök, crème fraiche och löjrom.

  - Halloumivåffla

  Spara

 • Grillad halloumi i pitabröd

  Grillad halloumi i pitabröd

  Här kommer ett riktigt snabbt, gott och enkelt recept på halloumi i pitabröd. Dessutom väldigt enkel att variera med det du har hemma i kylen. Perfekt som lunch eller att dela och servera på buffé.

  - Grillad halloumi i pitabröd

  Spara