Mjölkmyter

8 myter om mjölk

Nu är det dags att slå hål på mjölkmyterna. Hur är det nu, borde alla barn dricka mjölk? Får vi starkare skelett av mjölkdrickande och är det sant att män löper större risk att utveckla bröst om de bäljar i sig mjölk?

Vad är sant och falskt om mjölk?

Det finns mycket sagt om mjölk och dess positiva effekter. Vissa grejer stämmer, andra inte. Vi slår hål på de vanligaste myterna om mjölk. 

  1. 1. Komjölk ger starka ben

    Ja, det skulle man kunna säga. Mjölk innehåller kalcium som tillsammans med D-vitamin bidrar till att benstommen stärks. Som av en tillfällighet så är faktiskt lätt- och mellanmjölk också berikad med just vitamin D, fiffigt, eller hur?

  2. 2. Alla barn behöver dricka komjölk

    Nej, det är inget måste att dricka komjölk men det är en bra källa till såväl kalcium som protein, och om man väljer lätt- eller mellanmjölk även vitamin D. Men självklart så går det att få i sig dessa näringsämnen, som är viktiga för barn som växer, även om man utesluter komjölk. Den som väljer vegetariska alternativ kan spana efter varianter som är berikade med kalcium och D-vitamin.

  3. 3. Vi har druckit komjölk i alla tider...

    Nej, inte i alla tider men ändå väldigt länge. Det finns tecken på att vi började dricka mjölk för 5000-6000 år sedan och vid den tiden hade vi ju traskat runt på jorden både länge och väl. Men bröstmjölk däremot har vi nog ätit i alla tider.

  4. 4. Män kan få större bröst om de dricker komjölk

    Nej. Man-boobs kan uppstå vid övervikt och till den kan feta mejeriprodukter bidra precis som alla andra livsmedel som man äter i för stor mängd. Så för den som har det så är det alltså gräddsås såväl som smågodiset, chipsen och ölen som dragit sitt strå till stacken. Men mjölk är magert och bidrar ganska lite till kaloriintaget om man inte dricker ofantliga mängder.

  5. 5. Komjölk är associerad med prostatacancer hos män

    Nej, även om det finns några enstaka studier som visar på samband så finns inte bevisning i den samlade forskningen.

  6. 6. Komjölk innehåller höga halter av fett

    Nej nej! Komjölk har en naturlig fetthalt på drygt 4%. Det varierar självklart från ko till ko men mjölk som ska säljas måste ju ha en standardiserad fetthalt. För att få till det så separeras fettet från mjölken och sen tillsätts återigen den mängd man önskar beroende på om det är standard-, mellan- eller lättmjölk som man vill producera. Väldigt förenklat beskrivet. Lättmjölk har en fetthalt på 0,5%, mellanmjölk 1,5% och standardmjölk 3%.

  7. 7. Komjölk innehåller abnormala nivåer av antibiotika

    Nej! I Sverige gäller att bara sjuka kor som verkligen behöver antibiotika får det. Mjölken som de då producerar används inte i mjölkproduktion. Utöver detta så testas all mjölk som kommer till mejerierna så att den inte innehåller antibiotika. Med andra ord är det här en myt av stora mått.

  8. 8. Lättmjölk är onaturligt

    Nej! Inte onaturligare än mellan- eller standardmjölk. Produktionen går till på exakt samma sätt, det enda som skiljer är hur mycket fett man väljer att slutprodukten ska ha. Lättmjölken berikas också med D-vitamin och rekommenderas till alla friska barn över två år och vuxna. Anledningen är att mängden mättat fett bör begränsas.

Artiklar (1582)

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Mythbusting

Myter om frukost

Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?

Guide

Guide

Vad är skillnaden mellan olika vegetabiliska drycker? Får man inte säga havremjölk?

Köttfakta

10 myter om kött

Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!

Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!

Guide!

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!