Hoppa till sidans innehåll

Att göra egna kroppkakor kräver lite pyssel men är väl värt besväret. Vi visar steg för steg hur det går till.

Styling Elin Åström Foto Charlie Drevstam
Tips: Här hittar du alla våra recept på husmanskost!

Kroppkakor för 4 personer

  • Skär 300 g rimmat fläsk eller bacon i små tärningar. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs fläsket med löken ca 5 minuter tills det får lite färg, blanda ner 1 tsk mortlad kryddpeppar. Pressa 1 kg kokt mjölig potatis i en bunke. Blanda med 1 ägg, 1 tsk salt och 3 dl vetemjöl.

  • Arbeta snabbt ihop till en deg.

  • Forma till en 10 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk.

  • Skär i 12 skivor.

  • Lägg en skiva i handen och platta till. Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop. Forma till en boll.

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av kroppkakorna och låt sjuda.

  • Lyft upp kroppkakorna 10 minuter efter att de flutit upp till ytan och lyft upp. Sjud även resterande.

  • Servera direkt med skirat smör och rårörda lingon, eller låt svalna, halvera och stek i smör innan servering.

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer