Att göra egna kroppkakor kräver lite pyssel men är väl värt besväret. Vi visar steg för steg hur det går till.

Styling Elin Åström Foto Charlie Drevstam
Tips: Här hittar du alla våra recept på husmanskost!

Kroppkakor för 4 personer

  • Skär 300 g rimmat fläsk eller bacon i små tärningar. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs fläsket med löken ca 5 minuter tills det får lite färg, blanda ner 1 tsk mortlad kryddpeppar. Pressa 1 kg kokt mjölig potatis i en bunke. Blanda med 1 ägg, 1 tsk salt och 3 dl vetemjöl.

  • Arbeta snabbt ihop till en deg.

  • Forma till en 10 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk.

  • Skär i 12 skivor.

  • Lägg en skiva i handen och platta till. Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop. Forma till en boll.

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av kroppkakorna och låt sjuda.

  • Lyft upp kroppkakorna 10 minuter efter att de flutit upp till ytan och lyft upp. Sjud även resterande.

  • Servera direkt med skirat smör och rårörda lingon, eller låt svalna, halvera och stek i smör innan servering.