Matskola

Koka pasta "al dente"

Följer du slaviskt tidsangivelserna på paketet när du kokar pasta? Då är det dags att tänka om. Koka din pasta "al dente" för en godare pasta.
Tips: Här hittar du alla våra pastarecept!

"Al dente" pasta i 6 steg

  1. 1. Gyllene regeln - 1, 7, 100

    Lägg siffrorna 1, 7, 100 på minnet. Regeln går ut på att man använder en liter vatten och 7 gram salt för varje 100 gram pasta. 100 gr pasta motsvarar ungefär en portion för en vuxen.

  2. 2. Snåla inte med vattnet

    Fyll en hög kastrull med rätt mängd vatten enligt den gyllene regeln - dvs 4 liter för 4 portioner. När vattnet kokat upp tillsätter du salt. Har du ingen våg kan du räkna med 2 knappa matskedar till 4 portioner.

  3. 3. Rör om regelbundet

    När saltet lösts upp häller du i pastan. Rör om efter ca 1 minut och rör sedan om regelbundet under de första 4 minuterna.

  4. 4. Koktiden är A och O

    Koka pastan 1 minut kortare än vad det står angivet på förpackningen. Ta upp en bit och provsmaka. Pastan ska vara mjuk på utsidan men fortfarande ha en liten kärna som ger lite tuggmotstånd. Pastan fortsätter att tillagas även efter att du hällt av den så var inte orolig om du tycker att den är lite hård.

  5. 5. Spara ALLTID lite pastavatten

    Spara alltid lite pastavatten i en mugg innan du häller av den.

  6. 6. Sista fixet

    Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen tillsammans med den pastasås du förberett. Tillsätt 1 msk pastavatten och eventuellt riven parmesanost om du vill. Rör om pastan på hög värme tills den är härligt krämig och len.

Godare pasta - några tips

Varför koka "al dente"

Pasta som är "al dente" har bibehållit många av pastans goda kvaliteter. Överkokt pasta, däremot, blir mycket mjuk i konsistensen och är verkligen ingen höjdare att äta.

Pasta som pasta?

Det kan vara stor skillnad i kvalitet på olika pasta och det finns många olika sorter att ta ställning till. Men lägger du några kronor extra på pastan får du en pasta av bättre kvalitet som är enklare att lyckas med.

Efterkokning

Glöm inte att pastan efterkokas - det är därför det är så viktigt att hälla av den medan den fortfarande är "al dente" om du vill ha en perfekt konsistens på pastan.

Lägg pastan i kokande vatten

Pasta ska alltid läggas ner i kokande (aldrig kallt) vatten så att värmen når mitten av pastan så fort som möjligt och gör att pastan kokas jämnt. Salt hjälper till att höja vattnets kokpunkt - dvs. saltvatten blir varmare än icke saltat vatten.

Saltet

Se till att saltet har löst upp sig helt innan du har i pastan så att de kan tränga in i pastan medan den kokar. På så sätt kan pastan absorbera rätt mängd salt och kokas på ett jämnt sätt.

Smarriga pastarecept

  • Tortiglioni med ärter och bacon

    Tortiglioni med ärter och bacon

    Betyg 3.4 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Med knaperstekt bacon och en rejäl tomatsås till blir det en pastarätt full av smaker. Att koka gröna ärtor tillsammans med pastan de sista minuterna är smart och tidsbesparande. Serveras med krispig sallad till.

    Tortiglioni med ärter och bacon
  • Pasta pesto med bresaola och mozzarella

    Pasta pesto med bresaola och mozzarella

    Betyg 4.6 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En lättlagad men vardagslyxig pestopasta som är sprängfylld av smak. Sältan från ljuvlig bresaola kompletteras av söta körsbärstomater. Med spänstig mozzarella får rätten ett härligt tuggmotstånd, och känns mättande utan att bli tung. Toppa med rivig ruccola och njut.

    Pasta pesto med bresaola och mozzarella
  • Pasta arrabbiata med kronärtskocka och mozzarella

    Pasta arrabbiata med kronärtskocka och mozzarella

    Betyg 4.2 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Denna rätt tar dig till en liten bakgata i Italien! Trots att ”arrabiatta” betyder arg på italienska, blir du raka motsatsen av att äta denna kryddiga pastarätt som serveras ihop med krämig mozarella. Sockerärtorna, tomater och ruccola adderar ytterligare smak. Pasto gustoso!

    Pasta arrabbiata med kronärtskocka och mozzarella
  • Kalkonfilépasta med paprikapesto

    Kalkonfilépasta med paprikapesto

    Betyg 4.3 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kalkon är ett saftigt kött, och passar utmärkt som protein i såser med mycket smak. Lite större lökbitar tillför en härligt subtil sötma och passar perfekt ihop med mildheter från den havrebaserade grädden och paprikapeston. Servera ovanpå en bädd av kokt pasta, och toppa med rucola!

    Kalkonfilépasta med paprikapesto
  • Pasta med tonfiskröra

    Pasta med tonfiskröra

    Betyg 4 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Söker du efter en ny sås att servera till pastan? Då kommer kvällens måltid inte göra dig besviken! Tonfisk och majs blandas med crème fraiche, och klickas sedan ut på en bädd med kokt pasta ihop med en tomatsallad. Mums!

    Pasta med tonfiskröra
  • Pasta med svamp och purjolök

    Pasta med svamp och purjolök

    Betyg 4.2 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Med riktigt fina råvaror är det svår att misslyckas med en pastarätt. Här får den skruvade strozzapreti-pastan, av italienskt durumvete, sällskap av mild purjolök och kastanjechampinjoner i en gräddig ostsås. Välj gärna en smakrik ost som Västerbottensost så blir såsen ännu godare. Toppa med några skivor parmaskinka och njut!

    Pasta med svamp och purjolök

Artiklar (1442)

Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!