Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Följer du slaviskt tidsangivelserna på paketet när du kokar pasta? Då är det dags att tänka om. Koka din pasta "al dente" för en godare pasta helt enkelt.

Matskola i samarbete med Barilla

"Al dente" i 6 steg

  • Gyllene regeln - 1, 7, 100

    Hos Barilla finns en gyllene regel när det kommer till pasta. Lägg siffrorna 1, 7, 100 på minnet. Regeln går ut på att man använder en liter vatten och 7 gram salt för varje 100 gram pasta. 100 gr pasta motsvarar ungefär en portion för en vuxen.

  • Snåla inte med vattnet

    Fyll en hög kastrull med rätt mängd vatten enligt den gyllene regeln - dvs 4 liter för 4 portioner. När vattnet kokat upp tillsätter du salt. Har du ingen våg kan du räkna med 2 knappa matskedar till 4 portioner.

  • Rör om regelbundet

    När saltet lösts upp häller du i pastan. Rör om efter ca 1 minut och rör sedan om regelbundet under de första 4 minuterna.

  • Koktiden är A och O

    Koka pastan 1 minut kortare än vad det står angivet på förpackningen. Ta upp en bit och provsmaka. Pastan ska vara mjuk på utsidan men fortfarande ha en lite kärna som ger lite tuggmotstånd. Pastan fortsätter att tillagas även efter att du hällt av den så var inte orolig om du tycker att den är lite hård.

  • Spara ALLTID lite pastavatten

    Spara alltid lite pastavatten i en mugg innan du häller av den.

  • Sista fixet

    Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen tillsammans med den pastasås du förberett. Tillsätt 1 msk pastavatten och eventuellt riven pasmesanost om du vill. Rör om pastan på hög värme tills den är härligt krämig och len.

Godare pasta - några tips

  • Varför koka "al dente"

    Pasta som är "al dente" har bibehållit många av pastans goda kvaliteter. Överkokt pasta, däremot, blir mycket mjuk i konsistensen och är verkligen ingen höjdare att äta.

  • Pasta som pasta?

    Det kan vara stor skillnad i kvalitet på olika pasta och det finns många olika sorter att ta ställning till. Men lägger du några kronor extra på pastan får du en pasta av bättre kvalitet som är enklare att lyckas med.

  • Efterkokning

    Glöm inte att pastan efterkokas - det är därför det är så viktigt att hälla av den medan den fortfarande är "al dente" om du vill ha en perfekt konsistens på pastan.

  • Lägg pastan i kokande vatten

    Pasta ska alltid läggas ner i kokande (aldrig kallt) vatten så att värmen når mitten av pastan så fort som möjligt och gör att pastan kokas jämnt. Salt hjälper till att höja vattnets kokpunkt - dvs. saltvatten blir varmare än icke saltat vatten.

  • Saltet

    Se till att saltet har löst upp sig helt innan du har i pastan så att de kan tränga in i pastan medan den kokar. På så sätt kan pastan absorbera rätt mängd salt och kokas på ett jämnt sätt.