Vad är det nya svarta i kaffevärlden? Vi frågade Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs, om trenderna som rör vårt svarta guld.

Artikel i samarbete med Löfbergs
Blev du sugen på kaffe nu? Här hittar du goda kafferecept!

 • Smarta maskiner och robotar

  Föreställ dig en värld där kaffemaskinen redan vet att du vill ha en cappuccino med extra espresso och hårt skummad sojamjölk i mönster av en tulpan. Ja, bara inom några år finns maskiner som har ansiktsigenkänning och anpassar varje kopp efter dina preferenser. Men redan nu finns maskiner som pressar kaffepucken och skummar mjölken till perfektion. För att inte glömma appar som du styr kaffemaskinen ifrån!

 • Cold brew och Nitro

  Kall cold brew är hetare än hetast just nu, och det är precis vad det låter som: kaffe som kallbryggts under lång tid, närmre bestämt 12-16 timmar. Resultatet blir mindre bitter och lite rundare kaffedryck.

  Nitro är cold brew där nitrogen tillsätts som tillför en len skumkrona. Liksom cold brew är nitro oftast mindre bitter med framträdande runda och lena toner. Smaken då? Jo det beror på vilket kaffe du använder som bas. Processen gör inget i smakväg.

  Tips: Så gör du egen cold brew!

 • Zero waste

  Det är stor trend att använda alla delarna i kaffet och ta vara på restprodukterna som annars slängs. Från att göra kaffekoppar av bönans innerskal till pellets av bönans silverhinna. Även kroppsskrubbar av kaffesumpen, och snart kanske vi kan dricka te gjord på kaffeblommor.

 • Vad kommer vi se mer av framåt?

  Att vi tar vara på kaffet vi har. Idag slängs var tredje kopp. I framtiden kanske vi inte har den tillgången av kaffe vi har nu. Så att brygga mindre eller spara och återvinna kaffet man kokar hoppas jag vi kommer göra mer av. Frys in och gör till iskuber tillexempel!

Visste du att...

 • Svenskar dricker näst mest kaffe i världen

  I snitt dricker svenskar 3,2 koppar kaffe per person och dag. Finland är världsledande med 3,5 koppar i snitt.

 • Kaffet ska förvaras svalt, torrt och mörkt

  Och låt kaffet vara kvar i originalförpackningen som du sluter med en klämma. Tänk på att kaffets aromer förvinner när det utsätts för syre. Kaffe tar även åt sig lukt så se till att det inte står nära något med stark doft.

 • Det finns ingen standardrost

  Vilket man kan tro när man väljer mellan mörkrost eller mellanrost. Men själva rostningsgraden är upp till varje rosteri, så man får prova sig fram. Det som händer när man rostar mer är att det framkommer kraftigare smaker men även bitterhet. Men trenden går mot ljusare rostning.