Bild laddas
Våga variera

Välj rätt kaffe till kakan

Visst har du koll på att vissa viner passar bättre eller sämre ihop med olika maträtter? Men har du tänkt på att det kan vara samma sak med kaffe? Att alltid servera samma kaffesort är lite synd, för du kan få ut så mycket mer av fikastunden om du väljer rätt kaffe till kakan!
Tips: Mythbusting! Vi slår hål på vanliga myter om kaffe.

Generellt behöver kraftigare bakverk ett kraftigare kaffe medan söta, lätta bakverk passar bäst ihop med milda, söta kaffesorter.

Till en mäktig kladdkaka med mycket kakao i är ett syrligt lätt kaffe lite för klent medan ett fylligt, smakrikt och mörkrostat kaffe får både sig själv och kakan att lyfta till oanade höjder.

På samma sätt framhäver syrligt kaffe citrussmaken i en citronmarängpaj medan brasilianska bönor är svårslagna ihop med finska pinnar. Här kommer några förslag på smakkombinationer som vi tycker fungerar riktigt bra.

  1. Bild laddas

    1. Mellanrostat kaffe

    De finstämda och lite nötiga tonerna i kaffet i kombination med mandel eller nötter ger en utsökt kombination där såväl kaffet som mandelsmaken lyfter.

    Passar tillsammans med skorpor, finska pinnar, budapestbakelse och semlor.

  2. Bild laddas

    2. Lätt mörkrostat kaffe

    De söta tonerna i kaffet gör sig riktigt bra tillsammans med söta bakverk med marsipan, kokos eller vit choklad. Den runda fylligheten passar utmärkt till gräddiga och bäriga bakverk med mildare smaker.

    Lätt mörkrostat kaffe passar tillsammans med lakrits, kokos, chokladboll, kladdkaka, prinsessbakelse, budapestbakelse, skorpa, biscotti, jordgubbstårta, prinsessbakelse och våfflor.

  3. Bild laddas

    3. Mörkrostat kaffe

    Ett mörkrostat kaffe passar till det mesta, men den bästa kombination är tillsammans med nötter och choklad.

    Passar tillsammans med biscotti, chokladboll, kladdkaka och punschrulle.

  4. Bild laddas

    4. Extra mörkrostat kaffe

    Kraftiga smaker i både kaffe och bakverk passar bäst ihop. Dessa kaffesorter passar till riktigt söta eller kryddiga bakverk med t.ex. kanel eller kardemumma i. Ett kaffe från Kenya lyfter även fram apelsintoner på ett bra sätt.

    Passar tillsammans med kanelbulle, skumraket/mumsmums, mazarin, kokostopp, och chokladboll.

  5. Bild laddas

    5. Men hur ska man tänka om man har ett kakfat med lite olika sorter?

    Varför inte erbjuda olika kaffesorter? På samma sätt som man kan få olika teer till frukost kan man bjuda på olika sorters kaffe.

    Experimentera gärna själv för att hitta dina egna favoriter!

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!
Bild laddas
Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!
Bild laddas
Recept och inspiration

Med kaffe som ingrediens

Har du testat att smaksätta bulldegen med kaffe eller haft espresso i drinken? Om inte är det hög tid att prova nu. Här bjussar Lavazza på många av recepten!
Bild laddas
Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Bild laddas
Värmande i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

Värmande mocca latte eller en tiramisu som drink? Här hittar du riktigt goda kaffedrinkar!
Bild laddas
Nybryggt!

Upptäck nya sätt att brygga kaffe

Vidga dina kaffevyer och upptäck nya kaffesorter. Här får du tips om ändrade kaffevanor!
Bild laddas
Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!
Bild laddas
Hypad kaffedryck

TickTock-kaffe, vad är det?

Här berättar vi vad TikTok-kaffe är och hur du enkelt kan göra den populära kaffedrycken!
Bild laddas
Svensk mathistoria

När kom kaffet till Sverige?

Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Bild laddas