Våga variera

Välj rätt kaffe till kakan

Visst har du koll på att vissa viner passar bättre eller sämre ihop med olika maträtter? Men har du tänkt på att det kan vara samma sak med kaffe? Att alltid servera samma kaffesort är lite synd, för du kan få ut så mycket mer av fikastunden om du väljer rätt kaffe till kakan!
Tips: Mythbusting! Vi slår hål på vanliga myter om kaffe.

Generellt behöver kraftigare bakverk ett kraftigare kaffe medan söta, lätta bakverk passar bäst ihop med milda, söta kaffesorter.

Till en mäktig kladdkaka med mycket kakao i är ett syrligt lätt kaffe lite för klent medan ett fylligt, smakrikt och mörkrostat kaffe får både sig själv och kakan att lyfta till oanade höjder.

På samma sätt framhäver syrligt kaffe citrussmaken i en citronmarängpaj medan brasilianska bönor är svårslagna ihop med finska pinnar. Här kommer några förslag på smakkombinationer som vi tycker fungerar riktigt bra.

 1. Kakan Finska pinnar passar bra tillsammans med mellanrostat kaffe. Här serverade på en vackert blåblommig porslinstallrik.

  1. Mellanrostat kaffe

  De finstämda och lite nötiga tonerna i kaffet i kombination med mandel eller nötter ger en utsökt kombination där såväl kaffet som mandelsmaken lyfter.

  Passar tillsammans med skorpor, finska pinnar, budapestbakelse och semlor.

 2. Till lätt mörkrostat kaffe passar en bit kladdkaka med grädde, färska hallon och en kvist färsk mynta perfekt. Här serverad på en assiett i pressglas.

  2. Lätt mörkrostat kaffe

  De söta tonerna i kaffet gör sig riktigt bra tillsammans med söta bakverk med marsipan, kokos eller vit choklad. Den runda fylligheten passar utmärkt till gräddiga och bäriga bakverk med mildare smaker.

  Lätt mörkrostat kaffe passar tillsammans med lakrits, kokos, chokladboll, kladdkaka, prinsessbakelse, budapestbakelse, skorpa, biscotti, jordgubbstårta, prinsessbakelse och våfflor.

 3. Chokladbollar rullade i pärlsocker passar bra till mörkrostat kaffe. Här serverade på ett roligt sätt i en öppen glasburk med snäpplock.

  3. Mörkrostat kaffe

  Ett mörkrostat kaffe passar till det mesta, men den bästa kombination är tillsammans med nötter och choklad.

  Passar tillsammans med biscotti, chokladboll, kladdkaka och punschrulle.

 4. Nygräddade, snurrade kanelbullar passar bra till det extra mörkrostade kaffet. Här upplagda i tre våningar på ett svart fat som bildar kontrast mot de gyllenbruna bullarna.

  4. Extra mörkrostat kaffe

  Kraftiga smaker i både kaffe och bakverk passar bäst ihop. Dessa kaffesorter passar till riktigt söta eller kryddiga bakverk med t.ex. kanel eller kardemumma i. Ett kaffe från Kenya lyfter även fram apelsintoner på ett bra sätt.

  Passar tillsammans med kanelbulle, skumraket/mumsmums, mazarin, kokostopp, och chokladboll.

 5. Kakfat i två våningar med sju sorters småkakor på. Kaffekoppar och ljuslyktor i bakgrunden.

  5. Men hur ska man tänka om man har ett kakfat med lite olika sorter?

  Varför inte erbjuda olika kaffesorter? På samma sätt som man kan få olika teer till frukost kan man bjuda på olika sorters kaffe.

  Experimentera gärna själv för att hitta dina egna favoriter!

Artiklar (1534)

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Recept och inspiration

Med kaffe som ingrediens

Har du testat att smaksätta bulldegen med kaffe eller haft espresso i drinken? Om inte är det hög tid att prova nu. Här bjussar Lavazza på många av recepten!

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!