Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Saftigt matbröd med överblivet kaffe

Har du någonsin bakat matbröd med överblivet kaffe? Det är nämligen ett perfekt sätt att minska kaffesvinnet. Och det är inte bara hållbart – det är dessutom ett supergott, extra saftigt matbröd. Servera med smör och varför inte lite smarrig marmelad!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kaffet och värm till fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vätskan och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt och hälften av rågsikten och hälften av vetemjölet. Jobba ihop till en smidig deg genom att blanda i resten av vetemjölet och rågsikten lite i taget.
  4. När degen är smidig och lossnar från bunkens kanter, strö över lite vetemjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till två limpor (för 2 bröd).
  7. Lägg limporna på en bakplåtspappersklädd plåt eller i två smorda brödformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter.
  9. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per bröd och på brödets torrvikt.

Recept och bild i samarbete med Löfbergs.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 100 g smör
  • 5 dl kaffe
  • 50 g jäst
  • 3 msk sirap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 10 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 7380 kJ / 1764 kCal