Nybryggt!

Upptäck nya sätt att brygga kaffe

Många av oss är vanemänniskor och tänker kanske inte så mycket på hur vi gör med kaffet. Men varför inte testa något nytt? Här kommer våra tips på hur du kan vidga dina kaffevyer för mer njutningsfulla fikastunder!
Tips: Så här brygger du pour over.

Bryt dina gamla kaffevanor

När du tröttnat på att brygga samma kaffe dag ut och dag in tipsar vi om att testa nya sätt att brygga på. Varför inte prova att brygga i presskanna? Eller skaffa en kvarn så att du får uppleva doften av färskmalda bönor varje dag. Men maler man bönorna själv ska man göra det precis innan man brygger kaffet eftersom kaffet börjar tappa smak jättefort när det exponeras för luft.

Prova nya rostningar

Våga prova olika typer av rostningar och bönor tills du hittar en kaffesort du tycker riktigt bra om. Men kom ihåg att olika kaffesorter passar olika bra till det man äter till. Till en mäktig kladdkaka kan ett syrligt och lätt kaffe bli för klent, medan ett fylligt och smakrikt kaffe lyfter både sig själv och kakan. Ett tips är att ha lite olika kaffesorter hemma så att du kan variera.

Drick med alla sinnen

Drick ditt kaffe medvetet och låt alla sinnen vara med och njuta! Precis som när man smakar av ett vin för att känna efter om man tycker om det ska man engagera sig i sitt kaffe.

Blunda och fokusera på doften av kaffet innan du tar första klunken. Vart försvinner dina tankar iväg - kanske är det utomlands eller till din barndom.

Öppna ögonen och kika på kaffets färg. Är det mörkt, tjockt, tunnt osv.? Sen är det dags att smaka på kaffet. Ta en slurk och låt kaffet stanna i munnen länge, för att sedan långsamt skölja över hela tungan. Smaklökarna är mer utvecklade i tungspetsen, på sidorna och i den bakre delen av tungan och då blir det lättare att urskilja olika smaker just där. Hemligheten bakom att upptäcka smaker i ett kaffe är att hela tiden gräva djupare. 

Kaffe är en av de mest komplexa smakerna och innehåller dubbelt så många smaker som vin. Du kan till exempel hitta toner av smörkola, vanilj och mjölkchoklad.

Kaffe på olika sätt
  • Presskanna
    Med flera små presskannor är det enkelt att bjuda på många olika kaffesorter. På samma sätt som det ofta finns olika tesorter att välja mellan blir det naturligt att erbjuda gästerna olika typer av kaffe. Så våga experimentera och hitta nya favoriter!
  • Pour over
    Den långsamma bryggningen i pour over-kanna lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Det tjocka filtret filtrerar bort mycket av kaffets oljor och partiklar och ger en väldigt ren kaffesmak. Den vinner mångas hjärtan på sin design och har blivit utsedd till en av tidernas 100 bäst designade produkt.

Artiklar (1557)

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!

Trixa som en barista!

Så gör du presskaffe!

Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.