Enkelt, gott & smart!

Laga mat i slow cooker

Tänk att komma hem från jobbet eller skolan och middagen är klar samtidigt som du kliver in genom ytterdörren. Hur härligt och möjligt som helst! Här bjuder vi på inspiration och recept för slow cooker, eller crockpot som det också kallas.

Slow cooker recept

  • Långkok på koreanska

    Långkok på koreanska

    Betyg 3.9 av 5.
    97 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.

    Långkok på koreanska
  • Slowcooked lammlägg med mangosalsa och ingefärsmajonnäs

    Slowcooked lammlägg med mangosalsa och ingefärsmajonnäs

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Grejen här är alltså inte att grilla salsan, utan att grilla mangon och sen göra salsan. Får man bara ordning på det blir det gott. Lammläggen är färdiglagade och ska grillas försiktigt för smak och värme. Räkna med ca 15 min för att den ska bli genomvarm.

    Slowcooked lammlägg med mangosalsa och ingefärsmajonnäs
  • Allt-i-ett-gryta med chorizo och potatis

    Allt-i-ett-gryta med chorizo och potatis

    Betyg 3.8 av 5.
    59 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Ett värmande långkok med spanska förtecken som tillagas i två steg. Först kokas grytbitar av nöt smältande möra i ugnen, sedan tillsätts en härlig blandning av färska grönsaker och korv. Välj en färsk, alltså rå, chorizokorv som ger mycket smak och mustighet i grytan.

    Allt-i-ett-gryta med chorizo och potatis
  • Jazzig chili

    Jazzig chili

    Betyg 3.9 av 5.
    268 personer har röstat
    Receptet har 44 kommentarer.

    Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

    Jazzig chili
  • Sugo di carne

    Sugo di carne

    Betyg 3 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Sugo di carne betyder "sås av kött" på italienska. Karljohanssvamp och parmaskinka gör såsen matigare. Detta recept är något avancerat och passar bra när man har tid på sig. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.

    Sugo di carne
  • Bolognese till många

    Bolognese till många

    Betyg 4.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En fyllig äkta ragu bolognese gjord på kalvfärs och blandfärs, som får koka ihop tillsammans med rött vin, tomat och selleri. Denna köttfärssås görs som långkok och räcker till många. Rosmarin och lagerblad får ge smak till den mustiga pastasåsen. Servera med pasta och parmesan!

    Bolognese till många

Anledningar att laga mat i slow cooker

  1. 1. Det är enkelt

    Att laga mat i en slow cooker är enkelt och du sparar massa tid. De enda redskap du behöver vid tillagning är en skärbräda, en kniv och en slow cooker. Lägg ner alla ingredienser i grytan, ställ in tid och låt slow cookern göra jobbet. Servera maten direkt ur grytan för att dra ner på disk. Kan det bli enklare?

  2. 2. Det är gott

    Tack vare att maten i en slow cooker tillagas under lock vid låg temperatur under en längre tid, så hinner smakerna blomma ut ordentligt. Kött blir mört och saftigt samtidigt som grönsaker håller sig spänstiga. Du riskerar heller aldrig att bränna vid maten eftersom tillagningstemperaturen är så låg.

  3. 3. Det är nyttigt

    När du lagar mat vid låg temperatur och under lock så stannar alla vitaminer och näringsämnen kvar i maten. Grytan värmer inte maten från botten, utan värmen omsluter maten från alla håll, vilket ger en varsam tillagning. Dessutom slipper du mat som fastnar i botten. I en slow cooker behöver du heller inget extra fett vid tillagning. Bra, va?

  4. 4. Det är smart

    En slow cooker har mycket lägre wattal än en normal ugn och drar därför mindre ström. Det är bra för både din plånbok och miljön. Du kan också använda billigare råvaror, till exempel enklare köttbitar, och det blir ändå mört och gott tack vare den långa tillagningstiden.

  5. 5. Tips!

    • Kött, fisk eller grönsaker? Allt kan tillagas i en slow cooker.
    • Om du önskar en stekyta på det du tillagar – bryn det i en stekpanna innan du lägger det i grytan.
    • För att uppnå bästa resultat, se till att alltid använda rätt mängd vätska, lägga i alla ingredienser från början och undvika att glänta på grytlocket under tiden. Även om det doftar ljuvligt.
Slow cooker - beprövad metod

Slow cooker är egentligen inte ett nytt fenomen. Matlagningsmetoden har funnits i olika former under annat namn sedan länge; från kokgropar täckta av stenar till den nordafrikanska lergrytan tagine. I USA har så kallade crock pots använts sedan 70-talet.

Långkok har de senaste åren blivit oerhört populärt. Genom att koka kött och grönsaker på låg temperatur i många timmar skapar man en fantastisk smak och råvarorna behåller sina näringsämnen.

Artiklar (1446)

Rätt redskap!

Grilla i halster

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!

Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.