ÖVER 60 MIN | Enkel

Bolognese till många

En fyllig äkta ragu bolognese gjord på kalvfärs och blandfärs, som får koka ihop tillsammans med rött vin, tomat och selleri. Denna köttfärssås görs som långkok och räcker till många. Rosmarin och lagerblad får ge smak till den mustiga pastasåsen. Servera med pasta och parmesan!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stek färsen i hälften av oljan i en stekpanna tills den får färg och är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och vin. Låt koka in under omrörning. Ta från värmen.
  2. Skala morot och lök. Finhacka löken och skär morot och selleri i små tärningar. Fräs grönsakerna och löken i resten av oljan i en stor kastrull på medelvärme utan att de tar färg tills de är mjuka. Tillsätt färsen och rör om. 
  3. Krossa tomaterna med en gaffel eller slev i en bunke. Tillsätt tomaterna, rosmarin och lagerblad i kastrullen. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock (på glänt) minst 3 timmar, rör om då och då. Såsen ska vara glansig och krämig när den är klar. Smaka av med salt. 
  4. Till servering: Servera med din favoritpasta t  ex rigatoni eller spaghetti. Blanda pastan med såsen och parmesan. Ringla över olivolja och strö på nymalen svartpeppar. Servera direkt.

För alla

Bolognesen är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, förutsatt att lämplig pasta och tillbehör serveras till.
Näringsvärdet är beräknat exkl pasta och serveringsförslagen.

Tips

Det går bra att använda en sorts köttfärs, tänk bara på att den totala mängden färs ska vara densamma.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 200 g kalvfärs
  • 400 g blandfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 4 burkar hela tomater (à ca 400 g)
  • 1 färsk rosmarinkvist
  • 5 lagerblad
  • salt
Till servering
  • pasta (t ex rigatoni eller spaghetti)
  • parmesanost
  • olivolja
  • svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 942 kJ / 226 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept