Som på restaurang!

Sous vide - metoden för perfekt matlagning

Perfektionist i köket? Då är sous vide en metod du ska lära dig att bemästra. Laga maten som på restaurang, fast hemma. Men hur gör man med sous vide? Här får du svaren och ett gudomligt recept!

Om sous vide

Vad betyder sous vide?

Uttrycket sous vide kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”. Du kan tillaga de flesta råvaror med sous vide-metoden – kött, fisk, grönsaker och rotfrukter. Du anpassar temperatur och tillagningstid efter råvara.

Vad är sous vide?

Att laga mat med sous vide-teknik innebär att du vakuumförpackar dina råvaror och tillagar dem i vattenbad i låg och jämn temperatur. Sedan tar du bara köttet eller fisken ur påsen och på grillen eller stekpannan för härlig stekyta, så kallad Maillardreaktion.

Varför sous vide?

Den här metoden gör att köttbiten eller fisken blir mör och saftig samtidigt som näringsämnen och mineraler bevaras.

Sous vide - så gör du

  1. 1. Innan du börjar - prylarna!

    1. Innan du börjar - prylarna!

    Du behöver en sous vide-cirkulator, en vakuumförpackare och påsar samt en stor gryta. Cirkulatorn hjälper till att rotera vattnet för en mer exakt temperatur. Och en stekpanna för slutfinishen.

  2. 2. Vakuumförpacka

    2. Vakuumförpacka

    Vakuumförpacka det du vill tillaga. Den lufttäta förpackningen förhindrar bakteriebildning, vilket också förlänger hållbarheten på maten. Passa på att vakuumförpacka direkt när du handlat.

  3. 3. Sous vide-cirkulatorn

    3. Sous vide-cirkulatorn

    Fyll grytan med vatten och fäst sous vide-cirkulatorn på kanten. Placera påsen i grytan och tillaga till önskad temperatur. Tillagningstiden beror på råvara, mängd och önskad tillagningstemperatur.

  4. 4. Fixa stekytan

    4. Fixa stekytan

    Bryn köttet eller fisken i stekpanna eller på grillen för att få till Maillardreaktionen. Ät och njut!

Ratatouille sous vide

Ratatouille sous vide

Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

Gör som proffsen och laga sous vide! Souse vide betyder att man vakuumförpackar råvaran och tillagar den i vatten vid en exakt temperatur med en så kallad cirkulator. Grönsakernas smak koncentreras och blir kraftigare. Servera den smakrika ratatouillen till grillat.

Ratatouille sous vide

Artiklar (1558)

Stek som en kock!

Stekskola

Här är riktigt bra tips på hur man steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!

Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!