Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Laga mat i slow cooker
Enkelt, gott & smart!
Tänk att komma hem från jobbet eller skolan och middagen är klar samtidigt som du kliver in genom ytterdörren. Hur härligt och möjligt som helst! Här bjuder vi på inspiration och recept för slow cooker, eller crockpot som det också kallas.
Slow cooker recept
Långkok på koreanska
Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.
Slowcooked lammlägg med mangosalsa och ingefärsmajonnäs
Grejen här är alltså inte att grilla salsan, utan att grilla mangon och sen göra salsan. Får man bara ordning på det blir det gott. Lammläggen är färdiglagade och ska grillas försiktigt för smak och värme. Räkna med ca 15 min för att den ska bli genomvarm.
Allt-i-ett-gryta med chorizo och potatis
Ett värmande långkok med spanska förtecken som tillagas i två steg. Först kokas grytbitar av nöt smältande möra i ugnen, sedan tillsätts en härlig blandning av färska grönsaker och korv. Välj en färsk, alltså rå, chorizokorv som ger mycket smak och mustighet i grytan.
Jazzig chili
Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!
Sugo di carne
Sugo di carne betyder "sås av kött" på italienska. Karljohanssvamp och parmaskinka gör såsen matigare. Detta recept är något avancerat och passar bra när man har tid på sig. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.
Bolognese till många
En fyllig äkta ragu bolognese gjord på kalvfärs och blandfärs, som får koka ihop tillsammans med rött vin, tomat och selleri. Denna köttfärssås görs som långkok och räcker till många. Rosmarin och lagerblad får ge smak till den mustiga pastasåsen. Servera med pasta och parmesan!
Anledningar att laga mat i slow cooker
1. Det är enkelt
Att laga mat i en slow cooker är enkelt och du sparar massa tid. De enda redskap du behöver vid tillagning är en skärbräda, en kniv och en slow cooker. Lägg ner alla ingredienser i grytan, ställ in tid och låt slow cookern göra jobbet. Servera maten direkt ur grytan för att dra ner på disk. Kan det bli enklare?
2. Det är gott
Tack vare att maten i en slow cooker tillagas under lock vid låg temperatur under en längre tid, så hinner smakerna blomma ut ordentligt. Kött blir mört och saftigt samtidigt som grönsaker håller sig spänstiga. Du riskerar heller aldrig att bränna vid maten eftersom tillagningstemperaturen är så låg.
3. Det är nyttigt
När du lagar mat vid låg temperatur och under lock så stannar alla vitaminer och näringsämnen kvar i maten. Grytan värmer inte maten från botten, utan värmen omsluter maten från alla håll, vilket ger en varsam tillagning. Dessutom slipper du mat som fastnar i botten. I en slow cooker behöver du heller inget extra fett vid tillagning. Bra, va?
4. Det är smart
En slow cooker har mycket lägre wattal än en normal ugn och drar därför mindre ström. Det är bra för både din plånbok och miljön. Du kan också använda billigare råvaror, till exempel enklare köttbitar, och det blir ändå mört och gott tack vare den långa tillagningstiden.
5. Tips!
- Kött, fisk eller grönsaker? Allt kan tillagas i en slow cooker.
- Om du önskar en stekyta på det du tillagar – bryn det i en stekpanna innan du lägger det i grytan.
- För att uppnå bästa resultat, se till att alltid använda rätt mängd vätska, lägga i alla ingredienser från början och undvika att glänta på grytlocket under tiden. Även om det doftar ljuvligt.
Slow cooker är egentligen inte ett nytt fenomen. Matlagningsmetoden har funnits i olika former under annat namn sedan länge; från kokgropar täckta av stenar till den nordafrikanska lergrytan tagine. I USA har så kallade crock pots använts sedan 70-talet.
Långkok har de senaste åren blivit oerhört populärt. Genom att koka kött och grönsaker på låg temperatur i många timmar skapar man en fantastisk smak och råvarorna behåller sina näringsämnen.
Artiklar Visar 1603 stycken
Grilla miljövänligt, enkelt!
Grilltips!
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Sous vide för perfekt tillagning
Som på restaurang!
Här får du svar på vad det är, hur du tillagar med den och ett gudomligt gott recept!
Ångkoka - så gör du!
Matskola
I vår matskola visar vi olika sätt att ångkoka och bjuder på favoritrecept med ångkokt mat.
Så gör du focaccia art
Trend!
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Slowjuicer - 5 fördelar med kallpressad juice
Därför ska du pressa långsamt
Med slowjuicer går det långsammare att göra juice - vilket är bra! Vi listar 5 fördelar.
Riva, skiva och strimla grönsaker.
8 riviga köksredskap
Här är 8 köksredskap för att laga mat snabbare, roligare och kan faktiskt smaka godare.
Fräscha grilltips
Grilla grönt!
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Godaste gröten, så gör du!
Frukostklassiker
Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.