Krispiga, späda, gröna småblad som babyspenat, mâche, ruccola, finbladig grönkål och mangold. De förgyller din salladsupplevelse och finns i många olika sorter. Men vad skiljer sorterna åt och vilken används när? Vi guidar dig.

Styling Linda Ydemar Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept på sallad!

  • MÂCHESALLAT

    MÂCHESALLAT

    Heter egentligen vårklynne, men går även under namnet vintersallat eller franska mâche. Har en mild, nötig smak och används ofta i sallader, som smörgåstopping eller i grytor och stuvningar.

  • RUCCOLA

    RUCCOLA

    Småbladig sallat med starkt pepprig och rädisliknande smak som även kallas för senapskål. Kommer ursprungligen från Sydeuropa, men odlas idag även i Sverige under sommarsäsongen. Används i sallader eller som topping till exempelvis pasta och pizza.

  • RÖD MANGOLD

    RÖD MANGOLD

    Tillhör betsläktet och kallas även för romersk kål, stamspenat och spenatbeta. Odlas främst i Sydeuropa, men även i Sverige under sommarsäsongen. Till skillnad från andra betor äts bara mangoldens stjälk, vars smak påminner om spenat. Kan ätas både rå och tillagad.

  • FINBLADIG GRÖNKÅL

    FINBLADIG GRÖNKÅL

    En sprödare, mindre variant av grönkål som främst används färsk i sallader eller som ingrediens i smoothie. Innehåller flera viktiga vitaminer och antioxidanter.

  • BABYSPENAT

    BABYSPENAT

    Primörvarianten av spenat, med mindre, sprödare blad. Rik på C-vitamin och folat, samt innehåller även järn, magnesium och vitamin E. Äts både färsk i sallader och tillagad i grytor eller stuvningar.

Goda recept med småblad

  • Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.

    - Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Spara

  • Falafelbowl med korianderyoghurt

    Falafelbowl med korianderyoghurt

    Allt blir roligare i en skål, även falafel. Med kokt bulgur, avokado, gurka och mandel blir denna bowl en fröjd både för ögat och magen. Turkisk yoghurt och koriander är två utmärkta smakkompisar till falafel och ger rätten en frisk och fräsch smak.

    - Falafelbowl med korianderyoghurt

    Spara

  • Rostade rödbetor med cashewnötter

    Rostade rödbetor med cashewnötter

    Ingefära, soja, sesamolja och risvinäger sätter smak på nyrostade rödbetor. En fräsch rödbetssallad med asiatiska smaker som kan serveras till t ex kyckling men som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Toppa rödbetorna med cashewnötter och servera som färgstark grönrätt.

    - Rostade rödbetor med cashewnötter

    Spara

  • Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!

    - Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    Spara

  • Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Pytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.

    - Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Spara