Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

338
44
Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2018

Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

Ingredienser

4 portioner
50 g rumsvarmt smör
35 g valfria frysta örter t ex dill, persilja eller basilika
1 liten blomkål (à ca 500 g)
250 g champinjoner
ca 1 kg potatis
3 små morötter
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Senapskräm

1/2 grönt äpple
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping

200 g grillost eller halloumi
1 citron
1 msk olja
1 - 2 dl hackad persilja
1 krm chiliflakes
65 g babyspenat

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktsofri crème fraiche och laktosfri halloumi.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt ut halloumi mot tofu eller mjölkproteinfritt ostalternativ.

Receptet kommer från boken Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

338

Kommentarer

Gunilla

2022-03-26

Jättegott! Uppskattades av alla runt bordet. Lätt att variera.

Linda

2022-03-16

Supergott och enkelt

Gulay

2022-03-16

Denna rätt är en av mina favoriter från Julia Tuvesson Plåtmat boken. Så god maträtt. Hennes Tacoplåt med sötpotatis, svarta bönor och cashewnötter den är också fantastiskt god maträtt.

Näringsvärde per portion

Energi 3369 KJ / 803 kCal
Fett 49 g
Salt 4.57 g
Kolhydrater 63 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden