Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Stora som små – alla älskar vi glass i stora lass när solen väl krupit fram. Men vad vet vi egentligen om glassens historia?

Caroline Carlander
Tips: Hemlagad är godast? Här finns recept på hemmagjorda glassar.

  • Det är svårt att veta exakt när vi började frossa i glass, men det sägs att vi redan 3000 år innan vår tideräkning åt en blandning av snö, is och frukt.

  • Att Italien dominerar glassmarknaden är ingen slump. När Marco Polo besökte Kina 1298 såg han den goda kalla blandningen säljas på gatorna. Han blev så förtjust att han tog med sig receptet på glass hem till Italien.

  • Glassen spreds sakta men säkert i Europa, men alla var inte lika glada över framgången. På 1700-talet uttryckte en augustinermunk sitt missnöje över detta ”ogudaktiga frosseri”.

  • Allt blev lite lättare för glassen när det moderna kylskåpet kom till världen. Innan dess var man tvungen att använda olika köldblandingar med is och salt för att hålla glassen kall.

  • Slutsåld sylt banade vägen för glasstruten. På Världsutställningen i St Louis 1904 serverades våffelstrutar med sylt och grädde. När sylten plötsligt tog slut kom någon på den briljanta idén att fylla våffelstrutarna med glass och succén var ett faktum.

  • I 40-talets Sverige var det pinsamt för vuxna att avnjuta glass ute bland folk, och den moderna pinnglassen var något som endast barn slukade i sig.

  • 1952 publicerades en artikel som uppmuntrade föräldrar att ge glass till sina febriga barn. Den blev så pass viral att svenskarna började se glass mer som ett livsmedel än en sötsak. I samma veva blev det mer accepterat för vuxna att frossa i glass ute bland folk.

  • Under värmeböljan 1955 slog glassen igenom på riktigt i Sverige. Trots att glasstillverkningen ökade med 50 procent räckte inte lagren riktigt till. För att svalka alla svettande svenskar började man importera glass från Danmark.

  • Glassen blev snabbt en storfavorit. Mellan 1955 och 1970 ökade svenskarna sin konsumtion av glass med 1300 procent. Idag sägs det att vi äter mest glass i Europa, 12 liter per person varje år.