ÖVER 60 MIN | Medel

Hallonsorbet

Härligt läskande och fräsch hemmagjord hallonsorbet, vegansk eller inte det väljer du själv. Den rosa hallonsorbeten gör du i glassmaskin. Vill du ha en vegansk hallonsorbet gör du med kikärtsspad och lönnsirap, men den blir precis lika bra med honung och äggvita. Servera gärna med färska hallon.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp hallon, lönnsirap (eller honung), vatten och socker. Mixa slätt (och sila om du vill ha en slät sorbet). Låt svalna.
  2. Blanda hallonpurén med pressad citronsaft.
  3. Vispa kikärtsspadet (eller äggvitan) till ett vitt skum och blanda ner. 
  4. Kör i glassmaskin och ställ i frysen.
  5. Till garnering: Servera gärna sorbeten med färska hallon.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj kikärtsspad.

Tips

Det går bra att ställa in den direkt i frysen utan att använda glassmaskin. Ta då fram den en stund innan den ska ätas.
Har sorbeten stått länge i frysen så att den blir för hård. Ta fram den en stund och vispa sedan snabbt med elvisp.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g frysta hallon
  • 1 dl lönnsirap (eller flytande honung)
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • 1/2 dl kikärtsspad från 1 förp kokta kikärtor (à 380 g) eller 1 äggvita (för 4 port)
Till garnering
  • färska hallon