Hoppa till sidans innehåll

Den svenska fikatraditionen sträcker sig flera hundra år bak i tiden, men det var först 1910 som vi började använda det nu världskända ordet fika. För många av oss är det en av de heligaste stunderna på dagen.

Caroline Carlander
Tips: Att baka till fikat behöver inte vara så krångligt. Här hittar du våra bästa recept på svensk fika!

Att fika. Att diskutera livets toppar och dalar över en kopp kaffe på ett mysigt kafé. Att ta en frukt för att få upp energin efter en tung dag på jobbet. Att bjuda hem familjen på kanelbullar och saft i trädgården. Att sitta på en bänk i solen med en take away-latte i sin hand. Fråga svenskar vad fika betyder för dem och du får lika många svar som vi har invånare i vårt land. 

Kafferepens början 

Vår svenska fikatradition sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under mitten av 1800-talet började kvinnor bjuda hem varandra på kafferep för att umgås under lite mer lättsamma former. På finare kalas bjöds det ofta på småkakor, sockerkaka och vetebröd. Här var valet av duk och porslin minst lika viktigt. Och kravet på sju sorters kakor? Jo, det klassiska antalet kakor var en utbredd tradition. Bjöd du på färre än sju ansågs du vara snål och bjöd du på fler än så var du högfärdig.

Under 1900-talet började man bjuda på kaffekalas även i bondesamhället, och traditionen spred sig över landet. Vid födelsedagar, namnsdagar och dop blev det med tiden den vanligaste bjudformen –  precis som fika är för oss idag. 

När ordet fika kom till 

Men varför säger vi ”fika”? Uttrycket sägs ha kommit till först runt år 1910. I så kallat backslang kastade man om stavelserna i ordet kaffi (dialekt för kaffe) och fick på så sätt fram ordet fika. I början användes ordet som slang för kaffepaus, men kom med tiden att bli så mycket mer än bara en kopp kaffe. Idag är tillbehören minst lika viktiga – för vem vill fika utan kanelbulle eller annat kaffebröd? Fikat är kanske något av det mest svenska vi har,  ”The  Swedish Fika” är ju känt i (nästan) världen över. 

 

Under 1900-talet började man bjuda på kaffekalas även i bondesamhället. Och vid födelsedagar, namnsdagar och dop var det den vanligaste bjudformen. Då, precis som nu, var det ett trevligt och lättsamt sätt att umgås på.  

Fika på klassiskt vis

 • Bondkakor

  Klassiska och smakrika småkakor som är lätta att baka. Frys in degen om du vill ha nygräddade kakor till fikat utan att behöva knåda in i sista sekund!
  Bondkakor

 • Sega kolakakor

  Smarriga och sega kakor som är ett måste på fikabordet. Brun farin tillsammans med vanilj och sirap tar fram den karakteristiska kolasmaken. Mums!
  Sega kolakakor

 • Jordgubbstårta

  Finns det något mer klassiskt än jordgubbstårta? Den här är extra smarrig med en fyllning gjord på rabarber och äppelmos.
  Jordgubbstårta

 • Hallongrottor

  Hallongrottor är underbara kakor som aldrig går ur tiden. För vem kan motstå kombinationen av mördeg och hallonsylt?
  Hallongrottor

 • Drömmar

  Drömmar gör verkligen skäl för sitt namn, de är så spröda att de smälter i munnen. Hjorthornssaltet bidrar till kakornas luftiga karaktär. Riktigt goda och lätta att göra!
  Drömmar