Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Bondkakor

Bondkakan är en god kaka med tradition, mandel och sirap. Smakrika och knapriga småkakor som går lätt att baka. Degen går bra att frysa in i rullar om du snabbt vill ha nygräddade kakor utan att behöva blanda och knåda. Bara ta fram, skära upp och grädda!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel vatten och matfettet skuret i skivor.
  2. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
  3. Dela degen i två delar (för 60 st). Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
  4. Sätt ugnen på 200˚C.
  5. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per kaka.

Tips

Om du inte vill baka alla kakor på en gång så går det bra att frysa degrullarna. Tina dem i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 1/2 dl sötmandel (1/2 dl motsvarar 30 g)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 msk sirap
  • 1 tsk vatten
  • 100 g smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 128 kJ / 31 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer