Marsipanblad - så gör du, steg för steg!
Här visar vi steg för steg hur du gör blad av marsipan att garnera prinsesstårtan med.
Varför heter vårt mest älskade bakverk prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?
Fikasugen? Se våra recept på prinsesstårta.
Äldre recept på prinsesstårta, så kallad grön tårta, Prinsessornas kokbok, 1952.
Tårtan
3 gulor
110 g socker
1 msk vatten
25 g potatismjöl
25 g vetemjöl
3 vitor
Fyllning I
1 sats Fin vaniljkräm II
Fyllning II
1 dl tjock grädde
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassa
120 g mandel
180 g florsocker
Äggvita
Färg
Sockerkakans beredning,se fin sockerkaka till tårtor II sid. 886.
Fin vaniljkräm II, se sid. 834.
Mandelmassans beredning, se sid. 936.
Hopläggning och garnering av tårtan
Skär sockerkakan i tre bottnar och bred vaniljkrämen emellan. Täck hela tårtan med den mycket hår vispade grädden.
Största delen av den fasta mandelmassan färgas svagt grön. En liten bit massa färgas skär. Kavla ut den grönfärgade mandelmassan på en marmorskiva till en stor rund kaka, lägg den över tårtan, så att hela tårtan blir täckt. (Laga att mandelmassan ej veckar sig på sidorna.) Putsa av mandelmassan runt nederkanten. Gör en ros av skära mandelmassan och blad av den gröna. Garnera tårtan enligt bilden.
Anm.: Tårtan blir saftigare om bottnarna får ligga med vaniljkräm över natten. Men då måste tårtan stå täckt på kallt ställe, eljest surnar krämen. Mandelmassan kan också göras föregående dag och formas. Denna garnering bör ligga täckt, tills den lägges på tårtan. Däremot bör grädden ej läggas på tårtan förrän så omedelbart före serveringen som möjligt. Garneringen kan förenklas genom att utesluta buketten mittpå. Tårtan siktas då i stället över med florsocker i sista stund.
En klassisk prinsesstårta som enligt originalreceptet inte innehåller sylt, men en magisk vaniljkräm som får smaklökarna att dansa av lycka!
En gluten-, laktos- och äggfri prinsesstårta med spektakulär dekoration. Och det bästa – marsipanrosorna räcker till hela familjen!
Precis lika god som en klassisk prinsesstårta, men med sojagrädde, havremjölk och mjölkfritt margarin.
Här visar vi steg för steg hur du gör blad av marsipan att garnera prinsesstårtan med.
Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!
Här visar vi, steg för steg, hur du lyckas göra egna, vackra marsipanrosor till tårtan!
Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.