Bild laddas
Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter vårt mest älskade bakverk prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?
Fikasugen? Se våra recept på prinsesstårta.

Detta visste du inte om prinsesstårtan!

  • Prinsesstårtan hette från början Grön tårta, kort och gott!
  • Originalreceptet från 1929 skiljde sig från dagens recept och innehöll varken marsipan eller sylt. Istället täcktes tårtan med färgad mandelmassa.
  • Receptet togs fram av matskribenten och hushållsläraren Jenny Åkerström, som höll en husmorsskola för unga flickor på Östermalm i Stockholm i början av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, alla tre döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg.
  • Jenny Åkerström samlade recepten som användes i undervisningen i ”Prinsessornas kokbok – husmanskost och helgsdagmat”. Boken innehåller över 1000 recept på allt från tårta till sockerdricka.
  • Det sägs att prinsessorna var särskilt förtjusta i den gröna tårtan, att den snart fick byta namn till Prinsesstårta.
  • För 60 år sedan var det pinsamt för män att ertappas med en bakelse. Det ansågs omanligt och skulle därför ätas i smyg. Kvinnor satte gärna i sig en eller flera – de visste hur gott en bakelse kunde göra för humöret!
  • Vi äter en himla massa tårta – varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i Sverige. Och när prinsessan Estelle föddes 2012 sålde prinsesstårtorna slut i hela vårt avlånga land.
  • Under Prinsesstårtans vecka varje år går 10 kronor av varje köpt prinsesstårta till Victoriafonden. De arbetar för att ge stöd till kroniskt sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar.

    Källor: Dagens Nyheter, Nationalencyklopedin, Sveriges bagare och konditorer.
  1. 1. Recept på Grön tårta från 1952

    Äldre recept på prinsesstårta, så kallad grön tårta, Prinsessornas kokbok, 1952. 

    Tårtan
    3 gulor
    110 g socker
    1 msk vatten
    25 g potatismjöl
    25 g vetemjöl
    3 vitor

    Fyllning I
    1 sats Fin vaniljkräm II

    Fyllning II
    1 dl tjock grädde
    1 tsk vaniljsocker

    Mandelmassa
    120 g mandel
    180 g florsocker
    Äggvita
    Färg

    Sockerkakans beredning,se fin sockerkaka till tårtor II sid. 886. 
    Fin vaniljkräm II, se sid. 834.
    Mandelmassans beredning, se sid. 936.

    Hopläggning och garnering av tårtan 
    Skär sockerkakan i tre bottnar och bred vaniljkrämen emellan. Täck hela tårtan med den mycket hår vispade grädden. 

    Största delen av den fasta mandelmassan färgas svagt grön. En liten bit massa färgas skär. Kavla ut den grönfärgade mandelmassan på en marmorskiva till en stor rund kaka, lägg den över tårtan, så att hela tårtan blir täckt. (Laga att mandelmassan ej veckar sig på sidorna.) Putsa av mandelmassan runt nederkanten. Gör en ros av skära mandelmassan och blad av den gröna. Garnera tårtan enligt bilden. 

    Anm.: Tårtan blir saftigare om bottnarna får ligga med vaniljkräm över natten. Men då måste tårtan stå täckt på kallt ställe, eljest surnar krämen. Mandelmassan kan också göras föregående dag och formas. Denna garnering bör ligga täckt, tills den lägges på tårtan. Däremot bör grädden ej läggas på tårtan förrän så omedelbart före serveringen som möjligt. Garneringen kan förenklas genom att utesluta buketten mittpå. Tårtan siktas då i stället över med florsocker i sista stund. 

3 härliga varianter på prinsesstårtan

  1. 1. Orginalet

    36
    2

    En klassisk prinsesstårta som enligt originalreceptet inte innehåller sylt, men en magisk vaniljkräm som får smaklökarna att dansa av lycka!

    Prinsesstårta
  2. 2. En goding utan laktos och gluten

    57
    2

    En gluten-, laktos- och äggfri prinsesstårta med spektakulär dekoration. Och det bästa – marsipanrosorna räcker till hela familjen!

    Glutenfri prinsesstårta
  3. 3. Klassikern i vegansk version

    36
    9

    Precis lika god som en klassisk prinsesstårta, men med sojagrädde, havremjölk och mjölkfritt margarin.

    Vegansk prinsesstårta

Du kanske också är intresserad av...

Svensk mathistoria

Falukorvens historia

Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Nostalgisk 50-talsmat

Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.
Bild laddas
Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Bild laddas
Mathistoria

9 saker du inte visste om glass

Hur mycket vet du egentligen om glassens historia?
Bild laddas