Buffélabbet har jämfört olika recept på tårtbotten i jakten på den allra bästa. En tårtbotten bör vara lätt, luftig och lagom söt. Dessutom ska den vara lätt att dela, fyllas och garneras. Du som söker receptet på bästa tårtbotten kan sluta leta nu!
Efter otaliga tester kvalificerade sig fyra bottnar till slutstriden. Bottnarna fick svalna, delades i tre delar och fylldes med ett lager vaniljkräm och ett lager tinade hallon. Dagen därpå garnerades de med grädde och testades blint av juryn. Tillsammans med en färdig tårtbotten, som faktiskt avslöjade sig direkt eftersom smaken av färska ägg uteblev, konsistensen var mer kompakt och den gjorde mer motstånd när vi skar i den.
Nyfiken på vinnarreceptet? Du hittar det längre ner på sidan. En fördel med hembakad tårtbotten är att du kan sätta din egen touch på den. Rivet citron- eller limeskal matchar en fyllning med friska hallon. Kakao ger en chokladig botten som passar med nötkräms- och bananfyllning. En matsked konjak eller likör i smeten ger en vuxen smak.
Ett klassiskt knep är att fukta bottnarna lätt med några matskedar sprit eller koncentrerad citron- eller flädersaft för en ännu saftigare tårta med extra god smak.
Om du inte vet vad du vill fylla din tårtbotten med – gör som vi och satsa på en vackert vit prinsesstårta överöst med färska bär. Inuti gömmer sig en sötsyrlig kompott av rabarber och jordgubbar tillsammans med en hemkokt vaniljkräm. I receptet hittar du en film på hur du fyller och garnerar tårtan så den blir till en riktig partyprinsessa!
Buffélabbet är tidningen Buffés experimentella arena där olika tillagningsmetoder och tekniker i köket undersöks och ifrågasätts. Syftet är att förbättra, förnya och förenkla matlagningen. Hittills omfattande tester och provsmakningar har bland annat resulterat i bästa receptet på lussebullar, tårtbotten, köttbullar, gula ärtbiffar, snabbgravad lax, gräddkola, marinad och perfekt kokta ägg.